ina12 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Jest to znakomity napój o zawartości 50% alkoholu, podawany na zimno lub na gorąco. Na samym początku robimy zaprawę korzenną. 3 g cynamonu 1 g goździków 3 g imbiru 2 g gałki muszkatołowej 4 g wanilii ( 1 laska )lub parę kropel olejku waniliowego 150 ml spirytusu Korzenie zmielić lub utrzeć, zalać spirytusem, odstawić na 14 dni mieszając co dwa dni. Po dwóch tygodniach nalewkę ściaga sie do słoika i w ten sposób mamy gotową zaprawę korzenną. Składniki: 1/2 kg miodu pszczelego 1/2 l spirytusu 5-10 ml przypraw korzennych 4 ml kwasku cytrynowego 10% niepełna szklanka wody( ok 200ml) Do emaliowego większego garnka, aby ciecz sięgała do połowy bo w przeciwnym razie wykipi, wlać niepełną szklankę wody, postawić na małym ogniu i do goracej już wody dodawać miód. Gotować po wrzeniu przez kilkanaście minut do całkowitego zszumowania się piany. Po częściowym lecz nie całkowitym wystygnięciu wlać kwasek i zaprawę korzenną. Następnie powoli dolewać, stale mieszając spirytus. Całość najlepiej przelać do glinianego gąsiorka lub do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić do sklarowania. Krupnik najlepszy jest po pół roku. Ciekawi mnie bardzo czy przepis ten przypadnie komuś do gustu? ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.