Nikita79 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Hejka Ja słyszalam ze żeby nie popekaly nam jajka gdy je chcemy ugotowac nalezy posolic wode :-) sprawdza sie przynajmniej czesciowo - peka mniej niz kiedys :-) Cytuj
DeLarge Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 żeby nie popekaly nam jajka gdy je chcemy ugotowac nalezy posolic wode też znałem ten sposób ale w sumie to chyba jest lipa, chodzi tu raczej o świeżość jajka, parę razy jajka mi pękły a chciałem robić faszerowane, czyli skorupka do kosza :-) Cytuj
Marcin Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Są chyba jakieś takie nakłuwacze do jajek - to chyba po to, żeby nie pękły? Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Ja zawsze do wody, w której będą gotować się jajka dodaję sól - ale trochę w innym celu - po to, aby łatwiej się później obierały ze skorupki :-) Cytuj
gosiek50 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Marcin ma racje, są nakuwacze do jaj , ja taki zakupiłam w dawnym NRD i sprawdza się to ,że jajka wcale nie pękają. Metoda sprawdzona i godna polecenia. :-) Pozdrawiam Cytuj
Nikita79 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Wiem jak one wygladaja ale nie wiem jak to dziala, wytłumaczcie prosze :-) Cytuj
Marcin Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Moim zdaniem jajka pękają gdy ta część z pęcherzykiem powietrza zaczyna parować i para rozsadza jajko. Natomiast gdy zrobimy dziurkę gorące powietrze może przez nią uchodzić :-) Ale głowy nie dam, że to o to chodzi. Cytuj
Nikita79 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 No własnie , zdrowy rozsąde podpowiada że trzeba zrobić nakuwaczem dziurkę - ale gdzie dokładnie i jak potem gotowac jajka ? Wkładac "dziurką"do góry , do dołu ?A dokładnie gdzie nakuć ?Wrzucać nakute jajko do gotujacej sie wody czy mozna rowniez do zimnej i dopiero zagotować wode? :-) :-) Cytuj
Ilona Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 W jednym z programów Nigella gryzie autorka powiedziała, że jej sposobem na niewypływanie jajek podczas goowania jest wrzucenie do wrzątku zapałki. Wypróbowałam i czasem skutkuje. Dziwne.... :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 O takim sposobie jeszcze nie słyszałam :-) - ale wypróbuję tę metodę przy najbliższym gotowaniu jajek :-) Cytuj
Ilona Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Mam nadzieję, że będzie skuteczna! :-) Cytuj
monilek26 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Z tym nakłuwaniem to racja. W sklepach są takie nakłuwacze do jajek. Jeżeli przed włożeniem do wody nakłujemy jajko to podczas gotowania nie pęknie. Wypróbowane... Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Witam. Mam taki nakłuwacz i sprawdza się,ale czasem jak za mocno przycisnę to mam jajko na podłodze. Pozdrawiam :) :) :) Cytuj
DeLarge Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 zapytam się? ile takie gizmo!! (cwancyk) kosztuje ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.