Gość ~nutka52 Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Marcin ma racje, są nakuwacze do jaj , ja taki zakupiłam w dawnym NRD i sprawdza się to ,że jajka wcale nie pękają. Metoda sprawdzona i godna polecenia. ;-) Pozdrawiam Chcę podzielić się skutecnną informacją na temat gotowania jaj.Zasłyszałam w jakimś programie kulinarnym,jakiś czas temu, żeby dlewać do wody z jajkami łyżeczkę octu. Nawet pękniete jajka nie wypuszczą na zewnątrz białka. Robię tak.Polecam! Cytuj
gosiek50 Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Ocet też jest skuteczny ale zapach unoszący się podczas gotowania jaj niprzyjemny dla nosa, a nakłuwanie jajek chyba to lepsza metoda , takie nakuwacze są dostępne w sklepach gospodarstwa domowego, a kosztują niewiele .Jajko nakłuwamy od szerszej zaokrąglonej strony, ja tak gotuje jajka od wielu lat i jeszcze mi nie popękały- metoda sprawdzona polecam. ;-) :grin: :-D Cytuj
Bernimek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Ja zawsze do wody, w której będą gotować się jajka dodaję sól - ale trochę w innym celu - po to, aby łatwiej się później obierały ze skorupki ;-) O tym nie słyszałam ... ale aby jajka łatwiej się obierały wystarczy szybko zalać je zimną wodą. Jeżeli nie chcemy, aby jajka nie pękały podczas gotowania, to z pewnością nie należy od razu gotować jajek wyciągniętych z lodówki. Ogrzane jajka do temperatury pokojowej są znacznie odporniejsze na pękania. Cytuj
Gość marcelinka Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 da sie zrobic jajko w mikrofali ? podobno jest jakis sposob ? Cytuj
DeLarge Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 w mikrofali niejednokrotnie robiłem jaja sadzone jednak nie ma to jak sadzone z patelni. Odradzam natomiast wkładania surowych jaj w skorupkach (wiem z autopsji że ciekawie wybuchają ;-) ) Cytuj
anastacia.m Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 A ja właśnie wiem że się da, jest sposób na jajko w skorupce, ktos kiedys gdzies pisal tylko niewiem gdzie Cytuj
DeLarge Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 hmm, to ciekawe, prawa fizyki temu przeczą...ale może przypomnisz sobie ten sposób Cytuj
Marcin Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Może zwyczajnie w wodzie ugotować ;-) Może jajko "zapakować" do czegoś co nie przepuszcza mikrofal? Cytuj
ali Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Zawsze dodaję sól albo ocet i skutkuje. Ostatnio jednak wzięłam przykład z Nigelly i wrzucam zapałkę - skuteczny sposób. Cytuj
Gość agee Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2006 Ale ciekawe te wszystkie odpowiedzi....ale odpowiedź jest jedna. Nie należy wkładać zimnego jajka do gotujacej sie wody. Należy nalać wodę do garnka i od razu do zimnej włożyć jajka. W ten sposób jajka stopniowo się nagrzewają razem z wodą i nie dostają "szoku termicznego". A sól do wody daje się , żeby skorupka lepiej odchodziła, ale to też nie zawsze działa. Zależy to bardziej od tego czym kura była karmiona. Śmieszne, ale prawdziwe. Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 jajka jak są świeże to zawsze będą sie kiepsko obierały. Nakute jajka wkładam do zimnej wody z solą a i tak jak są świeże to mam problem przy obieraniu. ;) Cytuj
Gość GOSIACZEK Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Tak,macie racje troche soli i octu do gotowania!Ajeszcze jedno jak jajka są w lodówce to na 20 min. przed gotowaniem trzeba je wyjać z lodówki! :roll: :oops: :oops: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.