Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marcin ma racje, są nakuwacze do jaj , ja taki zakupiłam w dawnym NRD i sprawdza się to ,że jajka

wcale nie pękają. Metoda sprawdzona i godna polecenia. ;-)

Pozdrawiam

Chcę podzielić się skutecnną informacją na temat gotowania jaj.Zasłyszałam w jakimś programie kulinarnym,jakiś czas temu, żeby dlewać do wody z jajkami łyżeczkę octu. Nawet pękniete jajka nie wypuszczą na zewnątrz białka. Robię tak.Polecam!

Opublikowano

Ocet też jest skuteczny ale zapach unoszący się podczas gotowania jaj niprzyjemny dla nosa, a nakłuwanie jajek chyba to lepsza metoda , takie nakuwacze są dostępne w sklepach gospodarstwa domowego, a kosztują niewiele .Jajko nakłuwamy od szerszej zaokrąglonej strony, ja tak gotuje jajka od wielu lat i jeszcze mi nie popękały- metoda sprawdzona polecam. ;-) :grin: :-D

Opublikowano

Ja zawsze do wody, w której będą gotować się jajka dodaję sól - ale trochę w innym celu - po to, aby łatwiej się później obierały ze skorupki ;-)

O tym nie słyszałam ... ale aby jajka łatwiej się obierały wystarczy szybko zalać je zimną wodą.

Jeżeli nie chcemy, aby jajka nie pękały podczas gotowania, to z pewnością nie należy od razu gotować jajek wyciągniętych z lodówki. Ogrzane jajka do temperatury pokojowej są znacznie odporniejsze na pękania.

Opublikowano

w mikrofali niejednokrotnie robiłem jaja sadzone jednak nie ma to jak sadzone z patelni. Odradzam natomiast wkładania surowych jaj w skorupkach (wiem z autopsji że ciekawie wybuchają ;-) )

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ale ciekawe te wszystkie odpowiedzi....ale odpowiedź jest jedna. Nie należy wkładać zimnego jajka do gotujacej sie wody. Należy nalać wodę do garnka i od razu do zimnej włożyć jajka. W ten sposób jajka stopniowo się nagrzewają razem z wodą i nie dostają "szoku termicznego". A sól do wody daje się , żeby skorupka lepiej odchodziła, ale to też nie zawsze działa. Zależy to bardziej od tego czym kura była karmiona. Śmieszne, ale prawdziwe. Pozdrawiam.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak,macie racje troche soli i octu do gotowania!Ajeszcze jedno jak jajka są w lodówce to na 20 min. przed gotowaniem trzeba je wyjać z lodówki! :roll: :oops: :oops:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.