ina12 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Upiec jasny biszkopt Masa: 1/2 l. śmietany kremówki 2 opakowania śnieżki paczka biszkoptów 20 dag wiórek kokosowych 10 lub 20 dag płatków migdałowych 2 tabliczki białej czekolady Odlać 1/2 szklanki śmietany i dodać do niej białą czekoladę. Całość lekko podgrzać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Resztę kremówki ubić z dwoma opakowaniami śnieżki, dodać drobno pokruszone biszkopty i kokos. Całość lekko wymieszać i połaczyć z rozpuszczoną czekoladą. Część masy odłożyć, a do pozostałej dodać troche płatków migdałowych. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na połowę. Nasaczyć placki biszkopta w następujący sposób: do niecałej szklanki przegotowanej wody, dodać sok z jednej cytryny i olejek arakowy. Spód biszkopta posmarować konfiturą wiśniową, na to położyć masę, następnie drugą część biszkopta i wierzch posmarować masą odłożoną bez migdałów. Całość można udekorować pozostałymi płatkami migdałów i startą czekoladą. ina12 Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ineczko zrobiłam Twój tort na urodziny mojej babci - wszyscy bardzo zachwyceni, solenizantka najbardziej :P Dziękuję Ineczko za kolejny wspaniały przepis. Gorąco pozdrawiam :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Dorotko w pierwszej kolejności bardzo proszę złożyć odemnie dla babci spóźnione, lecz szczere życzenia urodzinowe,życzę jak najbardziej dużo zdrowia i doczekania 100 lat życia. W następnej kolejności składam podziękowanie za pochwałę mojego przepisu i dołączenie zdjęcia. Ja naprawdę nie mogę nadążyć za tym wszystkim, chciałabym wypróbować podane bardzo dobre przepisy, chciałabym również do moich przepisów dodać zdjęcia, poprostu nie daję rady bo opiekuję sie tatą. Dorotko nie namawiam Ciebie, ale jak nadarzy się kiedyś okazja to spróbuj upiec " Delicje w galaretce", jest to bardzo dobre ciasto i dużo osób do mnie powiedziało jak podałam je na stół, że to ciasto jest ekstra. Dla mnie ta dzisiejsza ocena tortu to jest niespodziewana radość. Ja również pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Dziękuję Ineczko za życzenia - z przyjemnością przekażę je babci :P Przepis na ciasto "Delicje w galaretce" przed chwileczką czytałam, i muszę powiedzieć, że ciasto to zapowiada się bardzo ciekawię. Będę chciała upiec je na Święta Bożego Narodzenia. Za propozycję dziękuję i pozdrawiam :lol: Cytuj
zuziorek Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Dorotko co dodałas do tego biszkoptu, że jest taki żółciutki? Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Upiekłam go na swojskich jajkach, moja mama ma kurki - więc mamy 'swoje' jajka :P Cytuj
Estera Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Ina12 wlasnie zrobila placek z Twojego przepisu na swieta. Przyznam szczerze ze jest bardzo dobry. Mezwoi tez bardzo smakuje. Jak dla mnie to troszke masa wyszla za slodka..ale to juz sprawa gustu, bo mojemu mezwi smakuje i nie nazeka na nic :oops: Ale ogolnie to bardzo zmaczne ciasto. Pozdarwiam Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Estera dziękuję za opinię, zadowolona jestem że smakował. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
aga0113 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Chcialam pochwalić ten super torcik. Jest wyśmienity chociaż coś w nim zmieniłam i dlatego pytanie od razu do Halinki : ja nie dałam migdałów bo dzieci nie lubią czy bardzo ich brak zmienia smak tortu???? A moja druga zmiana polega na tym że wyjadły :grin: :razz: :razz: mi skarby biszkopty i wspomogłam sie ścierając na tarce wafelki 3 PRINCESSY kokosowe. Ciaste boskie zajadała się moja mama. I pewnie zrobię je mężowi na imieniny w lipcu. Pozdrawiam upalnie Agata :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Agatko dziękuję bardzo za pochwalenie tortu, niedodanie płatków nie zmienia specjalnie smaku. Jak sama zauważyłaś po zrobieniu zmian przez Ciebie on również jest pyszny. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Gość andzia1234 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 agatko o tych wfelkach to i ja słyszałam. a czy na drugi dzień one nie zmiekna za bardzo w tej masie? i czy można zrobić torcik dziń wcześniej? nie spłynie ta masa ze smietana?? Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Ja robiłam kiedyś ciasto Prince Polo i tam do masy dodawało się właśnie wafelki - na drugi dzień one zmiękły - ale krem był bardzo dobry. Co do tego tortu myślę, że spokojnie można go zrobić dzień wcześniej i później trzymać w lodówce - przynajmniej ja tak zrobiłam i nic ze śmietaną się nie stało - jak widać na zdjęciu powyżej :D Pozdrawiam :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.