Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: Biszkopt ciemny: 5 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao Biszkopt jasny: 3 jajka 3 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 3/4 litra śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, może być śmietan-fix, ostatecznie 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance wody powidła śliwkowe sok z cytryny, woda, cukier do nasączenia biszkoptów rodzynki, orzechy włoskie, polewa czekoladowa Wykonanie: Oba biszkopty upiec w ten sam sposób; żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno z ogrobiną soli, pod koniec ubijania wsypywać po trochę cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać. Wsypać mąkę/i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a w przypadku ciemnego biszkoptu także z kakao. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić. Biszkopt ciemny przeciąć na dwa placki - nasączyć pierwszą część ciemnego ciasta mieszanką wody z cytryną i cukrem. Na pierwszym biszkopcie ciemnym rozsmarować powidła i przykryć je jasnym biszkoptem, który także nasączyć. Ubić śmietanę, gdy będfzie już ubita dodać cukier i rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i wystudzoną żelatynę. Większość śmietany wyłożyć na biszkopt (ten jasny), przykryć drugim ciemnym biszkoptem, który także nasączyć. Na ciemny biszkopt wyłożyć pozostałą śmietanę i rozsmarować. Ciasto posypać rodzynkami i posiekanymi orzechami. Aby ciasto wyglądało jak z cukierni polać je w esy floresy polewą czekoladową. Piekłam to ciasto w niedzielę. Jest pyszne, wilgotne i bardzo szybko znika. Można je upiec w typowej prostokątnej blaszce lub w dużej (30 cm) tortownicy. Serdecznie polecam. Przepis ten znalazłam na jakimś innym forum, ale nieco go zmodyfikowałam aby trafić w gusta rodziny. Jeśli ktoś woli ciasta mniej słodkie proponuję nasączyć biszkopty wodą z samą cytryną.

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dawniej często kupowałam takie ciasto, a wczoraj sama zrobiłam . I jedynie żałuje ,że choć dawno spisałam ten przepis to dopiero wczoraj go zrealizowałam. Zgadzam się z autorką przepisu szybko znika i jest bardzo dobre. :lol: :lol: :P

Opublikowano

Dzięki Aniu za uznanie. A przy okazji, masz piękne imię! :P Ja swojej córce też tak dałam na imię!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.