Pączuszek Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Składniki: 3 kg cukinii 1,5 litra wody 1 kg cukru 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Cukinię pokroić w kostkę, zalać gorącą zalewą z wody i kwasku, zostawić do następnego dnia.Odcedzić, do tego dodać 1 kg cukru, zagotować .Cukinię układać w słoiki, zalać gorącym syropem i pasterzować. Nadaje się do sałatek czy ciasta. Pozdrawiam. Cytuj
DeLarge Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 gwarantuję Ci Pączuszek że niebawem to zrobię, btw po jakim czasie można to konsumować? Cytuj
Pączuszek Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Bardzo proszę spróbować , a na pewno będziesz wracać do tego przepisu .Jak wcześniej napisałam do sałatek , do ciasta rewelacja. Przepis ten kiedyś usłyszałam w radiu Maryja. Konsumować można po przestudzeniu. Smacznego. Bardzo proszę podzielić się opinią na ten temat. Czekam . Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 W dodatku prasowym który posiadam jest przepis na cukinie a la ananas jak podał pączuszek, ale dodatkowo są podane przyprawy: 2 cukry waniliowe, 3-4 goździki. Gdy zalejemy cukinię przyciskamy talerzem i odstawiamy w chłodne miejsce na dobę. Następnego dnia odsaczyć i do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy i do gotującej się zalewy wrzucamy cukinie i gotujemy 7 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut. ina12 Cytuj
Gość bkeco Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 A co ze skórką i gniazdami nasiennymi? Obierać cukinię i wydrążać nasiona ? Cytuj
DeLarge Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 jeżeli są to małe, czytaj młode cukinie to nie należy według mnie przykładać dużej wagi do obierania ich jak również do usuwania pestek których prawie nie ma. jednakże nieobrane cukinnie nie będą wyglądać jak ananas. ja obrałem. wyszły ok! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.