Nikita79 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Witam Podaje przepis mojej babci na pyszne krokiety: 1.Naleśniki: Myślę ze nie trzeba podawać przepisu ,bo każdy robi inaczej, ważne jest jedynie aby nie dodawać do ciasta cukru, i lepiej zrobić większe niż mniejsze,i dobrze by było gdyby były chude. Potrzeba nam około 30 naleśników na farsz który podaje 2.Farsz: 1kg mięsa wołowego 1/2 dużej kapusty lub 1 średnia 5 cebul olej sol pieprz magi 3.Panierka: 2-3 jajka bułka tarta FARSZ: Mieso gotujemy w lekko osolonej wodzie (z wody polecam później zrobić czerwony barszcz - świetnie pasuje - podawany do picia) aż będzie miękkie osuszamy je i studzimy po czym mielimy w maszynce do mięsa używając najmniejszych dziurek. Kapustę kroimy na części gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym wyjmujemy ja ,studzimy i wyciskamy ręcznie lub przez gazę z niepotrzebnej wody.Mielimy tak samo jak mięso tyle tylko ze tym razem przez średnie dziurki. 5 cebul kroimy w kostkę i smażymy na patelni na oleju. Do zeszklonej cebulki dodajemy nasze mielone mięsko i mielona kapustę, całość przyprawiamy sola ,pieprzem, i magi , smażąc na patelni około 10 minut - ciągle mieszając po czym ostudzamy masę. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki ( pękatą łyżkę stołowa ) , kładziemy go tak samo jak na lisc kapusty przy robieniu gołąbków i również tak samo je zawijamy jak gołąbki. Tak zawinięty nadziany naleśnik obtaczamy w jajku i w bułce tartej Kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju "szwem"do dołu ( w taki sposób sie nam nie rozpadną :mrgreen: ) No i pozostaje nam obsmażyć je z wszystkich stron i gotowe. Polecam i życzę smacznego ! Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 O jej :oops: - to musi być strasznie pyszne :D :oops: :oops: Moja babcia robi podobne krokiety - tylko farsz ma trochę inny - wiem, że dodaje do niego kapustę kiszoną, a mięsa tam w ogóle nie ma, dokładnie nie pamiętam. Ale ogólnie wykonanie jest podobne. Uwielbiam takie krokiety :P Ach te nasze babcie, skąd one mają takie świetne przepisy :mrgreen: :shock: Cytuj
Nikita79 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Ja podałam tutaj ten farsz ktory babcia robi zazwyczaj , wiem natomiast ze czasem robi wlasnie z kapusty kiszonej , dodaje tam grzybki - farsz podobny do farszu swiatecznych pierogow . Ale mozna byc kreatywnym i eksperymentowac. Czsami wychodza z tego super przepisy ktore potem moga wspominac nasze wnuki.......ach te nasze babcie. Pozdrawiam. :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.