szylwus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Składniki: 30 dag mąki 6 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml maślanki 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli gruszki Kruszonka: 3 łyżki cukru 2 łyzki mąki 1 łyżka masła Wykonanie: W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę i sól.Do tej suchej mieszanki domieszać obrane i pokrojone w kostkę gruszki.W osobnym naczyniu wymieszać maslankę, jajko i olej.Wlać do suchych składników,wymieszać, aby dobrze się połączyły(ale niezbyt długo, bo ciasto zrobi się gęste i twarde).W małej misce zagnieść kruszonkę.Ciasto przekładać do 3/4 objętości foremek(foremki mają być takie jak do dużych sufletów tyle, że do tego przepisu trzeba użyć takich małych).Posypać po wierzchu kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temperaturze 200 stopni.Najlepiej smakują podawane na ciepło. Życzę smacznego:)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.