ina12 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 I - warstwa: 8 żółtek 1 jajko 8 łyzek cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki żelatyny cukier waniliowy Żółtka i jajko ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy wlać rozpuszczoną żelatynę, połaczyć z roztopiona margaryną. Wstawić do lodówki do stężenia. II - warstwa: 4 białka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/4 kostki margaryny 1 1/2 łyżki żelatyny Białka ubić z cukrem i kakao. Do ubitej piany wlać rozpuszczoną żelatynę, połączyć z roztopioną margaryną. Wyłożyć na stęzoną pierwszą masę i wstawić do lodówki do stęzenia. III - warstwa: 4 białka 4 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny 1 1/2 łyżki żelatyny Białka ubić z cukrem. Do ubitej piany wlać rozpuszczoną żelatynę, połaczyć z roztopioną margaryną. Wyłożyć na stężoną drugą masę i wstawic do lodówki do stężenia. IV - warstwa: Galaretka owocowa, ewentualnie owoce. Przygotować galaretkę, na trzecią warstwę ułożyć owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki do stężenia. ina12 Cytuj
monilek26 Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Moja mama robiła ten smakołyk dawno temu - niestety przepis się gdzieś zagubił. Znaliśmy go pod nazwą "Ptasie mleczko". Pani Halino dziękuje za przypomnienie tego przepisu. W najbliższej przyszłości na pewno z niego skorzystam. Przepis godny polecenia i wart wypróbowania. Polecam. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Monilek ucieszyłam się że przepis udostępniłam i będzie przydatny. Ja teraz mam kłopot, w tym roku piekłam bardzo dobre ciasto, chce podać przepis i nie mogę go znaleźć. Jestem pewna że go mam i muszę go szukać w tej bardzo dużej mojej kolekcji przepisów. Proszę nie dziekować za przypomnienie przepisu, jesteśmy na tej stronie żeby nawzajem przekazywać sobie przepisy, porady i.t.p. Serdecznie pozdrawiam. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi