Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 kg mąki 50 dag margaryny 4 łyżki śmietany 5 żółtek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao Składniki podzielić na połowę. Zagnieść ciasto, do jednej części dodać kakao. Gotowe ciasta rozwałkować około 0,5 cm posmarować białkiem i położyć białe ciasto na ciemnym i zwinąć w rulon. Pokroić na plastry około 0,5 cm. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Zauważyłam że od bardzo dawna tych ciastek nie ma w sprzedaży. ina12

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

:razz: Ostatnio zachciało mi się czegoś słodkiego... postanowiłam zrobić ciasteczka Pani Halinki :razz: Wyszły super! A na drugi dzień jakie były smaczne :razz: Niestety nie mam zdjęć, bo pożyczyłam aparat dla mamy- ale wierzcie mi! Naprawdę warto jez robić bo wyglądają i smakują przepysznie ;P Pozdrawiam i dziękuję za przepis! Kasia

Opublikowano

Halinko te ciasteczka są bardzo pyszne,robiłam je dwa razy i taka gapa ze mnie ,że nie dałam komentarza. Uprościłam sobie pracę i zagniotłam jedno ciasto a póżniej podzieliłam na połowę,po upieczeniu pięknie wyglądają i można jeżeli ktoś ma ochotę ozdobić,ja zrobiłam z polewy ,,esy-floresy,,. Halinko stawiam Ci piątkę i pozdrawiam...Ela. :grin:

Opublikowano

Halinko możesz zdradzić na jaką grubość rozwałkować placki jesszcze przed zawinięciem? Wydaje mi się że gdzieś około 0.5 cm. ale wolałabym wiedzieć napewno. :grin: Pozdrawiam

Opublikowano

:grin: :razz: :razz: Elu...a gdzie tak pisze? Bo ja doczytałam,że po złożeniu obydwu ciast kroić na szerokość 0.5cm :razz:

Opublikowano

Patrz Basiu ale ze mnie gapa,na 0,5 cm to kroi się po zwinięciu i tak piszę [dokładnie nie doczytałam],ale ciasto też tak można rozwałkować,polecam nawet ciut grubiej na 3/4 cm. Jednak najlepiej poczekać za radą Halinki,to tylko takie moje pomysły po dwukrotnym pieczeniu.

Opublikowano

Edytko zrób tak ,rozwałkuj jedno i drugie ciasto oddzielnie,ciasto ciemne posmaruj białkiem i połóż na nim ciasto jasne ,które też posmaruj i wtedy zwiń. Nie wiem ,chyba to będzie jasne

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.