ina12 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 1 kg mąki 50 dag margaryny 4 łyżki śmietany 5 żółtek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao Składniki podzielić na połowę. Zagnieść ciasto, do jednej części dodać kakao. Gotowe ciasta rozwałkować około 0,5 cm posmarować białkiem i położyć białe ciasto na ciemnym i zwinąć w rulon. Pokroić na plastry około 0,5 cm. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Zauważyłam że od bardzo dawna tych ciastek nie ma w sprzedaży. ina12 Cytuj
Kasiulek Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 :razz: Ostatnio zachciało mi się czegoś słodkiego... postanowiłam zrobić ciasteczka Pani Halinki :razz: Wyszły super! A na drugi dzień jakie były smaczne :razz: Niestety nie mam zdjęć, bo pożyczyłam aparat dla mamy- ale wierzcie mi! Naprawdę warto jez robić bo wyglądają i smakują przepysznie ;P Pozdrawiam i dziękuję za przepis! Kasia Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Kasiu dziękuje i bardzo Cię proszę zwracaj się do mnie po imieniu, tak będzie mi przyjemniej. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
apsik Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Halinko te ciasteczka są bardzo pyszne,robiłam je dwa razy i taka gapa ze mnie ,że nie dałam komentarza. Uprościłam sobie pracę i zagniotłam jedno ciasto a póżniej podzieliłam na połowę,po upieczeniu pięknie wyglądają i można jeżeli ktoś ma ochotę ozdobić,ja zrobiłam z polewy ,,esy-floresy,,. Halinko stawiam Ci piątkę i pozdrawiam...Ela. :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Elunia bardzo dziękuję, ja myślałam że nikt nie spróbuje ich. Dziękuję Kasi i Tobie Eluniu ogromnie za wystawienie komentarzy i oceny. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
rudzik Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Halinko możesz zdradzić na jaką grubość rozwałkować placki jesszcze przed zawinięciem? Wydaje mi się że gdzieś około 0.5 cm. ale wolałabym wiedzieć napewno. :grin: Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Rudzik w przepisie jest podane że na 0,5 cm,ja też tak wałkowałam,pozdrawiam i zachęcam do zrobienia. Cytuj
basga Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 :grin: :razz: :razz: Elu...a gdzie tak pisze? Bo ja doczytałam,że po złożeniu obydwu ciast kroić na szerokość 0.5cm :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Patrz Basiu ale ze mnie gapa,na 0,5 cm to kroi się po zwinięciu i tak piszę [dokładnie nie doczytałam],ale ciasto też tak można rozwałkować,polecam nawet ciut grubiej na 3/4 cm. Jednak najlepiej poczekać za radą Halinki,to tylko takie moje pomysły po dwukrotnym pieczeniu. Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Rudzik ciasto trzeba rozwałkować też na około 0,5 cm. już dopisałam i Elunia dobrze poinformowała. Przepraszam że przeoczyłam. Pozdrawiam. Cytuj
rudzik Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Bardzo dzękuję Halinko za wyjaśnienie już biorę się za pieczenie ciasteczek bo troszkę mnie kuszą jak z resztą wszystkie przepisy na tym forum Pozdrawiam Cytuj
Edytka78 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Nie rozumiem jak zrobić z tym białkiem mam posmarowac oba rozwałkowane ciasta i położyc jeden na drugim ale stona posmarowana mam skleic te ciasta? Cytuj
apsik Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Edytko zrób tak ,rozwałkuj jedno i drugie ciasto oddzielnie,ciasto ciemne posmaruj białkiem i połóż na nim ciasto jasne ,które też posmaruj i wtedy zwiń. Nie wiem ,chyba to będzie jasne Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Elunia dziękuję za wytłumaczenie Edytce bo ja dopiero przed chwilą usiadłam do komputera. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.