ina12 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 50 dag moreli lub brzoskwiń, 5 dag cukru 1 szklanka wody 2 żółtka 1/3 szklanki białego wina 4 łyżeczki cukru Morele lub brzoskwinie pokroić na połówki i z oddzielonymi pestkami obgotować w 1 szklance wody z dodatkiem cukru. Trzeba to robić w małym rondelku i nie wszystkie owoce na jeden raz, bo łatwo się rozgotowują. Owoce obgotowane ułożyć w kompotierkach. Żółtka jajek utrzeć z cukrem. Odlać 1/2 szklanki wywaru po obgotowaniu moreli lub brzoskwiń, dodać wino i razem zagotować. Płynem zaparzyć utarte żółtka wstawić z naczyniem do wrzacej wody i ubijać trzepaczką aż masa zgęstnieje. Następnie oblać sosem owoce i pozostawić do wystudzenia. Smacznego. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.