Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maupa2006
Opublikowano

Ja np. jak kupuję sobie sok pomidorowy czy (ostatnio) warzywny - zawsze pikantny ;)

PS. Bardzo polecam sok 8-warzywny w kartoniku (pikantny lepszy) :)

A ja naprzykład lubie łyche sambalu do talerza zupki gulaszowej . |Pycha.

Pozdrawiam prawdziwych maniaków ostrej szamy . Bo jak pikantny keczup jest dla kogoś pikantny to nie jadł jeszcze ostro.

:-D

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Znam tą stronkę, bardzo fajne przyprawy tam mają :( Właśnie noszę się z zamiarem zakupu sosu z kategorii "zabójcze" A mianowicie tego:

post-6552-1184952416_thumb.jpg

A także paryki habanero (uważanej za najotrzejszą)

Ostatnio natomiast nabyłam marynowane papryczki chili serrano i jalapeno, i już nie mogę się doczekać jak dodam je do jakiegoś dania :D chyba na pizzę wrzucę :mrgreen:

Uwielbiam ostre żarcie :(

Radzę być ostrożnym z tymi papryczkami. Ja uwielbiam ostre jedzenie ale jak przesadziłam z chili serrano ( w zupie gukaszowej) to o mało nie padłam- niczym smok wawelski wypiłam "na raz" 2 lityry wody mineralnej niegazowanej:) Generalnie jednak wychodzę z założenia,że pieprzu, chilli, curry nie można żałować. A chrzan wasabi uwielbiam z szynką;)
Opublikowano

Radzę być ostrożnym z tymi papryczkami. Ja uwielbiam ostre jedzenie ale jak przesadziłam z chili serrano ( w zupie gukaszowej) to o mało nie padłam- niczym smok wawelski wypiłam "na raz" 2 lityry wody mineralnej niegazowanej:) Generalnie jednak wychodzę z założenia,że pieprzu, chilli, curry nie można żałować. A chrzan wasabi uwielbiam z szynką:mrgreen:

A propos takich sytuacji - czy to prawda, że kiedy mamy ochotę ziać ogniem niczym smok wawelski - to nie woda a mleko jest najlepsze by temu zapobiegać?

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

A propos takich sytuacji - czy to prawda, że kiedy mamy ochotę ziać ogniem niczym smok wawelski - to nie woda a mleko jest najlepsze by temu zapobiegać?

tak, mleko może być, kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie wobec czego picie wody jest całkowicie bezcelowe gdyż tylko rozprowadzamy kapsaicynę a nie neutralizujemy, tłuste mleko, jogurt jak i alkohol pomagają...pamiętam że pisaliśmy o tym na forum kiedyś, wystarczy przeszukać
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Również uwielbiam pikantne potrawy :-) muszę tylko uważać podczas przygotowywania obiadów dla rodziny, bo mam dwoje małych dzieci. ostatnio używam prawie do wszystkiego przyprawę Kotanyi "ognisty smok", wystarczy odrobina i już jest ostro :)

  • 3 lata później...
Opublikowano

Uwielbiam ostre potrawy oczywiście w granicach rozsądku by zachować smak. Co do wasabi to samo w sobie nie jest dobre ale nie wyobrażam sobie Sushi bez wasabi, z tą pastą jest o niebo lepsze.

  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Pikantne papryczki chili wbrew pozorom są bardzo zdrowe - obniżają ciśnienie.

Dla osób z nadwagą są dobrym dodatkiem do spalania tkanki tłuszczowej - przy ostrych potrawach organizm produkuje więcej energii która czerpana jest z zapasów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej.

Edytowane przez barmanos84
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.