DeLarge Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 1 opakowanie makaronu spaghetti (choć może być inny) boczek (może być wędzony) [ilość w zależności od upodobań] śmietana 18% duża żółtko z 1 jajka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku garść oliwek sól pieprz oregano ciut bazylii wrzucamy boczek na patelnię czekając aż się lekko zarumieni, następnie dodajemy pokrojoną w raczej drobniejszą kosteczkę cebulę oraz pokrojone w ćwiartki oliwki, a po pewnym czasie posiekany czosnek. po chwili zalewamy wszystko śmietaną oraz przyprawiamy, czekamy aż się lekko zagotuje, zdejmujemy patelnię z ognia, wbijamy żółtko i dokładnie mieszamy. jedyne co nam teraz pozostaje to zalanie tym sosem ugotowanego makaronu, dokładnie całość mieszamy i możemy podawać. smacznego Cytuj
monia79 Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 uwielbiam makarony pod każdą postacią i wypróbowałam twój przepis. Muszę przyznać że wyszło mioodzio.... :roll: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Bez oliwek może byc :roll: (bo rodzinka nie przepada) Podajesz to samo czy jeszcze jakieś surówki :oops: Trzeba wypróbowac tak jeszcze nie robiłam :oops: Cytuj
DeLarge Opublikowano 1 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 pewnie że bez oliwek może być...podaje to jako samodzielne danie, tak jak każde inne spaghetti...pozdrawiam i smacznego Cytuj
Katarzyna Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Niebawem na pewno zagości u nas na stole mój mąż bardzo lubi makaron :roll: Cytuj
DeLarge Opublikowano 1 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 należy tylko pamiętać żeby cały ten sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze wymieszać :roll: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Na pewno zapamiętam :roll: dzięki Cytuj
Aśka K. Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam Na moim stole często goszczą makarony ... a carbonara króluje wśrod nich. Robię troszeczkę inaczej, ponieważ mam trochę inny skład produktów, a mianowicie 1 paczka makaronu spaghetti ugotowana al dente ok.30-50 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkęw zależności od upodobania duża śmiatana uht 2 żółtka z jajek starty żółty ser lub parmezan sól, pieprz do smaku Najpierw gotuję makaron, odcedzam. Później smażę boczek na głębokiej patelni. Odlewam zbędny tłuszcz z patelni. Przygotowuję sos czyli w miseczce łączę śmietanę z żółtkami, dodaję ser. Jeżeli jest to zwykły ser, to dodaje starty na drobne wiórki tak, aby soso zrobił się trochę gęsty. Następnie dodaję sól i pieprz do smaku. Do boczku dodaje makaron, mieszam, zalewam sosem, mieszam milka minut na małym odniu. Gorąco polecam!!! Smacznego. Cytuj
Anna22 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Bardzo nam posmakował taki makaron. Zrobiłam w piątek a dziś znowu powtórka :lol: :lol: :P Cytuj
olekro Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Istotne jest to, żeby używać słodkiej śmietanki do tego przepisu. Z kwaśną śmietaną Carbonara nie wyjdzie. Cytuj
DeLarge Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 najlepiej użyć serka Mascarpone Cytuj
basga Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 zrobiłam dziś to danko i wyszło pycha,nawet z 22%śmietaną. polecam,bo szybko się robi i extra smakuje. Cytuj
DeLarge Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 cieszę się żę Ci smakowało, dokładnie tak jak mówisz: szybkie, łatwe i smaczne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi