Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2,5 kg świeżych owoców sezonowych: truskawek, malin, jagód, poziomek, wiśni, agrestu porzeczek, moreli, śliwek. Partia jednego gatunku miękkich, sezonowych owoców nie powinna przekraczać 25 dag. Wyjątek można zrobić tylko dla wiśni - ok. 35 dag. 35 dag owoców suszonych: rodzynków, dzikiej róży, głogu 30 dag owoców cytrusowych: pomarańczy i cytryn 1,25 l syropu cukrowego z 1,25 kg cukru 4 l spirytusu o mocy 70% Przygotowujemy duży gąsior lub słoj. w miarę dojrzewania, poczynając od truskawek, następnie wrzucamy umyte i wydrylowane, jeśli trzeba owoce. Większe owoce jak jabłka czy śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Owoce suszone i cytrusy możemy dodawać w dowolnym momencie. Każdą partię owoców zalewamy 250 ml spirytusu. Lekko mieszamy i bardzo szczelnie korkujemy lub zakręcamy do momentu, kiedy następna porcja owoców bedzie gotowa. W październiku, gdy juz wszystkie gatunki owoców znajdą się w gąsiorze, lub w słoju zlewamy nalewdo innego czystego naczynia. Dodajemy syrop z cukru rozpuszczonego w wodzie, mieszamy, filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek, które odstawiamy do leżakowania na minimum 3 miesiące. Tradycyjnie ratafię degustuje się na Boze Narodzenie. Przegapiłam, przepis ten powinnam podać dużo wcześniej, ale pomyślałam lepiej później aniżeli wcale. ina12

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Właśnie zaczęłam robić ratafie zobaczymy co mi wyjdzie :wink: Mam pytanie czy gąsior powinien byc szczelnie zamkniety , czy tak jak do wina z ta rurką?Na razie załozyłam rurkę bo pomyślałam że woda w rurce też nie przepuści do środka powietrza i zarazem nie pozwoli żeby spirytus wyparował , ale wolę sie upewnic.

  • 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Ratafia to był pierwszy alkohol, którym upiłem się TOTALNIE. Jest przepyszny...szczególnie dobry na imprezy ogrodowe w sezonie letnim. Jest Ci gorąco, chce Ci się pić, jest impreza, a ratafia jest przepyszna i nic a nic nie czuć w niej procentów. Najbardziej zdradliwy napój alkoholowy jaki piłem ;p Ale pyszny! Polecam tym, którzy akurat nie mają ochoty na charakterystyczny posmak alkoholu.

Edytowane przez dwukropek

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.