Dorota Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 To samo co wczoraj ;) Cytuj
minia51 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Lane kluski na rosołku ze skrzydełek, wczorajsza surówka z kiszonej kapusty, kotlety z jajek ziemniaki. Cytuj
figiel Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 HHmm, co to jest szałot ;) ... u mnie dziisaj pomidorowa i kopytka . Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Wątróbka drobiowa z jabłkiem,ziemniaczki :) Cytuj
minia51 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 HHmm, co to jest szałot ;-) ... u mnie dziisaj pomidorowa i kopytka . [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Dorunia Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Dorsz smażony,frytki i surówka ze sałaty lodowej :) Cytuj
basga Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 u mnie też rybka i kapusta kiszona +ziemniaki. Cytuj
minia51 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Krupnik i makaron zapiekany z jabłkami i cynamonem. Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Moja mama robi szałot tak: do ugotowanych ziemniaków dodaje kilka ugotowanych marchewek, pietruszek (korzeń), kawałek selera i wszystko ugniata razem tłuczkiem. Na patelni smaży niewielką ilość boczku z kiełbaską i cebulą. Potem to dodaje do ziemniaków, do tego ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kilka sztuk jajek, i trochę majonezu. Można przyprawić solą i pieprzem. Całość razem wymiesza i podaje na ciepło. Taki szałot można podawać zamiast ziemniaków do drugiego dania, czyli z dowolnymi kotletami i surówkami. Jest pyszny, można spróbować :) Moja mama chwali sobie taki szałot, bo mówi, że wtedy zjada się też warzywa, które w takiej formie są smaczniejsze... ;) Natomiast moja druga babcia robi inny szałot, coś podobnego do tego przepisu, który podała Minia: Gotuje ziemniaki w mundurkach, obiera je i kroi w kostkę, do tego dodaje ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebulę i matiasy - wszystko pokrojone w kostkę. Do tego dodaje pokrojoną w kostkę i stopioną wędzoną słoninę (wlewa gorące razem z wytopionym tłuszczem). Wszystko razem miesza i przyprawia solą, pieprzem, ja ostatnio dałam też trochę majeranku do tego. Również pycha :) U nas dzisiaj placki ziemniaczane :) Cytuj
figiel Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Dziękuję Wam za wyjaśnienie :) .....spotykam sie po raz pierwszy z taką nazwą potrawy .Mi przypomina sałatkę nasza jarzynową ,ale zmylił mnie ten boczek przysmażany . Napewno wypróbuję !! Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 To fajnie :) Nam takie połączenie bardzo smakuje ;) Cytuj
figiel Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Zapowiada sie pysznie . Moze nadają sie do tego mrożone warzywka ? np. na patelnie ;) U mnie dzisiaj pieczarki panierowane -sos -ziemniaki - suórwka z kapusty kiszonej i kompot truskawkowo-agrestowy. Cytuj
Dorunia Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Udka pieczone,ziemniaki i surówka z gotowanej białej kapusty :) Cytuj
minia51 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Ziemniaki duszone z kiełbasą i cebulą i wiejskie kwaśne mleko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.