basga Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 surowa biała kiełbasa duszona z cebulką,piwem i majerankiem. Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 kotlety mielone,buraczki zasmażane,ziemniaki i pączki oczywiście. Cytuj
Smakija Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Dziś robiłam wedlug sprawdzonego już przeze mnie przepisu z diety Cambridge kukurydze z mięsem i warzywami ;) plaster schabu wieprzowego (100 g), 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (100 g), 2/3 strąka średniej zielonej papryki (100 g), 1 mały pomidor (100 g), 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (3 g), sól, zioła, 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (34 g). Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić ziołami. Podawać na ciepło z kromką chleba. Cytuj
Rudolf Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Sajgonki, niestety mi nie smakują gdyż użyłem za dużej ilości sosu sojowego którego nienawidze, nastepnym razem użyje maggi. Edytowane 1 Marca 2014 przez Rudolf Cytuj
Rudolf Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Zupa cebulowa, wyszła bardzo smaczna, najlepsza jaką jadłem. Cytuj
marysi_co Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Podasz przepis? Ja mam w sumie ze dwa, ale uwielbiam zupę cebulową i zawsze próbuję czegoś nowego Cytuj
Rudolf Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 1 litr bulionu 4 duże cebule 2 żabki czosnku ser 200ml wytrawnego białego wina 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 bouquet garni(francuski bukiet przypraw, ja robiłem z suszonych, łyżka pietruszki, łyżeczka tymianku i liść laurowy, to zawijamy w gazę i szczelnie wiążemy) 2 łyżki mąki sól, pieprz grzanki(w przepisie jest by je przysmażyć lecz ja bagietke posmarowałem masłem i czosnkiem, na to potem ser, dodałem do zupy i zapiekłem) Cebule drobno posiekać, przesmażyć na złoto na mieszaninie masła i oliwy. Oprószyć mąką. Jak się zazłoci dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż odparuje. Zalać bulionem(ja miałem drobiowy), doprawić solą i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1h. Po tym czasie wyjąć bouquet garni. Zupę nalać do naczynia, ułożyć warstwę sera, grzanki i znowu ser, zapiec do roztopienia sera. W przepisie było trochę inaczej ale zrobiłem pod tym względem po swojemu bo uznałem że będzie lepsze. marysi_co, mogę cię prosić o twoje przepisy :)? Cytuj
marysi_co Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2014 Jeden pochodzi z mojej ulubionej strony - Kwestii smaku https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html A drugi jest bardzo podobny do Twojego, tylko: 1. część cebuli podsmażam (ok 3/4), a część (ok 1/4) surową dorzucam do zupy - to troszkę wyostrza jej smak 2. czasami ją miksuję na gładką konsystencję Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2014 U nas rosołek z makaronem, kluseczki, karczek w sosie i sałatka z kapusty (ze słoika własnej produkcji) Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 A dzisiaj uszka z mięsem i czerwonym barszczem :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Śledziki w sosie jogurtowym z czosnkiem i porem,ziemniaki :) Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Mniam 🙂 A u nas smażony karp (już ostatni ze Świąt ;-)) mmm... pachnie w całym domu, ziemniaczki i buraczki do tego :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Mmmmm.... karpik-pycha. U mnie tradycyjnie postnie śledź z cebulką w śmietanie i ziemniaki..... i picie po nim całe popołudnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.