Pola Połetek Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 25 dkg masła lub margaryny 25 ml kwaśnej śmietany Masa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki tortowej 3 żółtka 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 25 dag masła Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i wyrobić. Schłodzić w lodówce, rozwałkować i pokroić w paski. Nawijać na metalowe rurki i piec na blaszce w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Budyń wymieszać z mąką i cukrem, wlać odrobinę mleka, utrzeć na gęstą masę, dodać żółtka, rozetrzeć, dodać jeszcze trochę mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego masę budyniową. Ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z masłem. (Najlepiej zrobić budyń w garnku do gotowania mleka, nie zrobią się grudki i nie trzeba się martwić, że się przypali.) Wystudzone rurki nadziewać masą przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!! :mrgreen: Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Witaj Polu! Robię identyczne rurki. Do ciasta dodaję jeszcze cukier waniliowy. Nadziewać je można jeszcze bitą śmietaną, kremem do napoleonek lub do karpatki. A może ktoś ma jeszcze inne pomysły na krem do rurek ? :wink: Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
basga Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Przypomniałyście mi dzieciństwo,jak mama piekła nam babeczki i rurki kruche,nadziewała bitą śmietaną i były polane polewą.A ja jeden raz robiłam ale z kruchego ciasta. Cytuj
bietka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Czy trzeba je w jakis specjalny sposób wyraciać tzn składać wałkować i tak w kółko czy tak jak na np faworki? Cytuj
basga Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 nie trzeba ,normalne ciasto a podobno na faworki to trzeba tłuc go wałkiem przez chwilę ale ja tylko rozwałkowuję. Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja z tego ciasta wykrawam prostokąty 6cm na 6cm,kładę paseczek marmolady,troszkę pokrojonych orzechów włoskich i zwijam.Następnie smaruję białkiem , posypuję cukrem i piekę.Są bardzo smaczne.Pozdrawiam. Cytuj
bietka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Dzięki.A tak swoją drogą faworki wyrabiam w maszynie do chleba. Cytuj
apsik Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam wszystkich,ja mam inny ale też sprawdzony przepis na rurki.Podam ,może ktoś skorzysta. 1 margaryna 3 szkl mąki 1 szkl kwaśnej śmietany 2 żółtka 2dag drożdży cukier waniliowy Jeżeli chodzi o krem to ostatnio na sylwestra nadziewałam je kremem z galaretką,jest dobry bo można dowolnie zmieniać kolor.Przepis jest na forum przy moim placku o nazwie dziwak. Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Dziękuję Apsik! Wypróbuję na pewno. Jeszcze rurek drożdżowych nie robiłam, ale myślę, że są smaczne. Papatki. :wink: Cytuj
kaya Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Ciasto Poli okazało się bardzo kruche. Dla mnie pierwsza klasa. Zbliżają się święta i przepis wykorzystam jako ciasto mazurkowe. pozdrowienia KAYA Cytuj
Gość Mgielka Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Te rurki mozna zwijać jakoś inaczej czy koniecznie tzreba nawijac na metalowe rurki ? Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Dawno tu nie zaglądałam! ;) Nie mam pojęcia, czy mozna jakoś inaczej. Ja kupiłam te foremki do rurek i korzystam z nich stale ilekroć dzieci poproszą o te ciastka. Ale pewnie można jakoś inaczej też. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Basiu, to nie jest ciasto takie jak na faworki, ono jest o wiele luźniejsze. no i sporo w nim śmieany, a w takim na faworki jest jednak dużo mniej tłuszczu i smietany także. Pewnie tłuszcz bardzo by się pienił. Cytuj
Wiolecia Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam wszystkich poszukujących foremek do rurek, znajdziecie je na Allegro, podaję link: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.