Gość dusia Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 wywar rosołowy kiełbasa zwyczajna kolorowa papryka ziemniaki przecier pomidorowy śmietana natka pietruszki chili ugotowac wywar nie podałam ilosci bo to zalezy od potrzeb dodac ziemniaki pokrojone w kostke kiełbase i papryke to wszystko gotowac pod koniec gotowania dodac przecieru pomidorowego i doprawic chili na koncu zabielic smietaną i posypac natką smacznego :D Cytuj
Mangalena Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Dzis Dusiu ugotowalam Twoja zupe ,smaczna ,troszki mi wyszla podobna do bretonki po fasolsku .Ale moj synek zjadl dwie porcje , to chyba najlepsza recenzja :wink: Cytuj
Doris Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Dusia, Mangalena, na 1,5-2l wody jakie mniej więcej radzicie proporcje poszczególnych składników? Z góry dzięki. :wink: Cytuj
Kefir77 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 W dniu 13.03.2004 o 17:32, 'dusia napisał(a): wywar rosołowy kiełbasa zwyczajna kolorowa papryka ziemniaki przecier pomidorowy śmietana natka pietruszki chili ugotowac wywar nie podałam ilosci bo to zalezy od potrzeb dodac ziemniaki pokrojone w kostke kiełbase i papryke to wszystko gotowac pod koniec gotowania dodac przecieru pomidorowego i doprawic chili na koncu zabielic smietaną i posypac natką smacznego :wink: Autor przepisu trochę namieszał, ale może będę prostował. Wody-wywaru 4, 4-5 l. Kiełbasy na ta ilość wody 50-60 dkg, papryki 4 średnie sztuki. Ziemniaki można sobie podarować (nie pasują do tej zupki), przecier pomidorowy 150-200 g, śmietanę można sobie odpuścić (lepsza jest bez, psuje smak), chili (4 papryczki) może być ze słoika, z zalewy. Do smaku ja dodaję podduszoną cebulę (1 ogromna lub 2 średnie). Gotować jak autor podał, gdy papryka ma jeszcze twardą skórę dodać przecier i chili. Gotować dalej na wolnym ogniu. Gotowe gdy papryka się "rozlatuje". Z przypraw dodaję majeranek, oregano i pieprz, do smaku. Smacznego :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi