Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zebra Ciasto: Cukier - 1 1/2 szklanki Jajka - 5 szt. Aromat rumowy - 1 fiolka Mąka pszenna - 2 1/2 szklanki Olej sojowy - 1 szklanka Woda - 1 szklanka Kakao - 2 łyżki Proszek do pieczenia - 2 łyżki Budyń śmietankowy - 1 opakowanie Olej sojowy do wysmarowania blaszki lub margaryna( wedle naszego uznania) Bułka tarta do posypania blaszki Jajka ucieramy z cukrem. Nie przestając ucierać dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy . Następnie dolewamy olej i wodę. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao . Tak przygotowane dwu kolorowe ciasta wlewamy na środek blaszki wysmarowanej olejem i wysypana bułką tartą. wlewamy na przemian po pięć łyżek ciasta jasnego i ciemnego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c do momentu próby „suchego patyczka”. Smacznego. :mrgreen:

Opublikowano

Ciasto to jest bardzo dobre wiele razu juz go piekłam , ale tak jak Monilek dodaje orężade zamiast wody polecam - warte jest tego. :mrgreen: :shock: :oops: Pozdrawiam serdecznie

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

jest to dla mnie zupełna nowość dodawanie napoju gazowanego do ciasta. napewno kolejnym razem dodam cos gazowanego.bardzo dziekuje za sugestie. pozdrawiam :) Jolu tak sobie pomyślałam czy jak sie dodaje oranżade albo pepsi to jest różnica w smaku ciasta? zastanwiło mnie to poprosze o odpowiedz

Opublikowano

Dziekuje bardzo serdecznie za odpowiedz. Kolejnym razem napewno zrobie tak jak piszesz.Bo sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Nie wiem kiedy je zrobie ale napewno dam znac jak mi wyszło ,pozdrawiam.

  • 6 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ciasto pyszne! Zupełnie jak u mamy! :razz: Tak jak radziłyście dodałam do niego coś gazowanego, ale u mnie to była gazowana woda cytrynowa. Wyszło i pysznie i ładnie (choć zdjęcia tego nie oddają) Nasza domowa kontrolerka jakości, sprawdza, czy aby ciasto nadaje się do jedzenia: :) post-6493-1220433903_thumb.jpg A tu w przekroju: post-6493-1220434027_thumb.jpg

Opublikowano

Klamerko, gratuluję pięknie wykonanego ciasta. Bardzo efektownie i ciekawie ta Twoja zeberka wygląda. Zacheca do wypróbowania i nie dziwię się koteczce że sie do niego zabiera :)

Opublikowano

Klamerko, śliiiiiiiiiiczna zeberka :) Ależ mam ochotę upiec takie ciacho. Pozdrówki :razz:

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Po raz pierwszy upieklam to ciasto no i niestety wyszedl mi lekki zakalec.Nie wiem czy byc moze dlatego,ze zaraz wyjelam je z piekarnika?Ciekawa jestem ile mniej wiecej nalezy piec to ciasto?Mam pytanie do Klamerki w jakich rozmiarach tortownicy piekla ta zeberke?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.