ina12 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Ciasto: 50 dag mąki kostka margaryny 3 ugotowane żółtka niecała szklanka cukru pudru Masa: kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru szklanka mleka w proszku sok z cytryny tabliczka czekolady Zamrożoną margarynę posiekać nożem z resztą składników. Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość około pół centymetra i małą szklaneczką wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blasze i upiec w temp. 180*C. na złoty kolor. Wyłożyć pojedynczą warstwą na płaski półmisek, aby ostygły. Masa: utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodać mleko w proszku oraz sok z cytryny. ostudzone ciastka przełożyć masą i polać roztopioną czekoladą. ina12 Cytuj
halinka:0 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 hej sa naprawde przepyszne dzis zrobilam:) tylko zamiast cytryny dodala 2 lyzki kakao i jest super pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Halinko dzięki Tobie mamy oprócz markiz cytrynowych również kakaowe. Poczekamy może ktoś wymyśli jeszcze inny smak. Pozdrawiam i dziękuje. ina12 Cytuj
Marcin Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Właśnie miałem to napisać - chociaż ja preferuję jednak cytrynowe - ale jaka prosta modyfikacja i mamy zupełnie inny przepis :) Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Do masy można dodać mielone orzechy włoskie lub laskowe, i może trochę tych orzechów do surowego ciasta też dodać – i wyjdą markizy orzechowe – ja bardzo lubię to co zawiera w sobie orzechy – mniam :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 To moze uprazone kokosy, albo sucha kawe capuccino, lub naturalana zaparzona w kilku lyzkach goracej wody. Goracy napar wlewac stopniowo do masy i ucierac. Cytuj
halinka:0 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 ja je dzis juz upieklam i to 2 raz a dzis zrobilam z pol porcji i dodala 20 dkg nutelli, nie dodalem wogole cukru do krecu i sa pyszneeeeeeeeee Cytuj
rainbow Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 O jejku no ciacha są pycha, a mase to mi brat wyjadł z miski, bo bardzo mu smakowała. Tylko, że muszę następnym razem zrobić trochę cieńsze ciastka, bo po złożeniu wychodzą dość grube i są problemy z konsumpcją. Mniam mniam :) Będę je robiła częściej. Cytuj
apsik Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Halinko te markizy są przepyszne,przepis ten jest w mojej rodzinie już od wielu lat ,szczególnie dzieciaki przepadają za nimi. Ja osobiście wolę cytrynowe ale z kakao też robiłam,do ciasta dodaję około 2 łyżek kwaśnej śmietany,są bardziej kruche. POLECAM GORĄCO WSZYSTKIM PRZEPIS NASZEJ INECZKI. Cytuj
ela52 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 2.03.2007 16.47 Halinko,bardzo dobre sa te markizy.Robilam z roznymi dodatkami i sa super. Dziekuje za wszystkie twoje dobre przepisy. Polecam te ciasteczka. Cytuj
basga Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 No ELU-chciałabym mieć taaakie ciasteczko :grin: :razz: :shock: Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Jednej jak i drugiej Eluni bardzo dziękuję. Elu pomyliłaś plik, zamiast markiz jest samochód. Pozdrowienia Cytuj
apsik Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Halinko to znowu ja ,oprócz ciasteczek z kleiku upiekłam jeszcze markizy...miałam ochotę wczoraj na Twoje przepisy. Wiaadomo,że są smaczne o tym świadczy to ,że już ich nie ma. Dziękuję bardzo za przepisy i pozdrawiam. Cytuj
marysiasto Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 maja byc 3 ugotowane żółtka? to mam je najpierw ugotowac? :shock: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi