Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ŻEBERKA NA OSTRO Składniki: - 1,5 kg żeberek - 5 ząbków czosnku - 4 cebule - smalec lub oliwa - sól i pieprz Sposób przygotowania: Żeberka pokroić, następnie lekko posolić i popieprzyć oraz natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowane żeberka odstawić do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień obsmażyć żeberka na smalcu (lub oliwie) na patelni do zarumienienia mięsa. Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć je pokrojoną w kostkę cebulą. Całość polać zalewą przygotowną z następujących składników (wymieszanych ze sobą): - 1 szklanka wody - 1 łyżka cukru - 2 łyżki octu - 1 szklanka ketchupu (może być pól na pół z przecierem pomidorowym) - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka musztardy - 1/2 łyżeczki chili - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 kostki rosołowej - 1/4 łyżki pieprzu Tak polane mięso przykryć i piec w piekarniku (150-180 stopni) ok 1,5 godziny. Można też je gotować w garnku (super wychodzi w garnkach Zeptera). Polecam przygotować ten sam przepis tylko zamiast żeberek zastosować KARKÓWKĘ!!!! Życzymy smacznego :mrgreen:

Opublikowano

To danie musi być naprawde pyszne bo jak sięjuż czyta to ślinka cieknie, ale w najbliższym czasie je zaserwóje rodzince, dam znać czy smakowało. :) :) :) Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Robię żeberka z innego trochę przepisu,ale bardzo smakują mojemu mężowi.Mi też oczywiście,ale z racji diety nie bardzo mogę sobie na nie pozwolić.

Żeberka w miodzie

Składniki:

- 1 kg żeberek,

- sól,

- pieprz,

- olej.

Sos:

- 2 duże cebule,

- 5 ząbków czosnku,

- pół słoiczka przecieru pomidorowego,

- 4 łyżki miodu,

- pół szklanki octu,

- sól,

- pieprz,

- bazylia,

- majeranek.

Sposób wykonania:

Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny)

Proszę nie zrażać się zapachem octu,później nie czuć go wogóle.Przepis kilkakrotnie wypróbowany.

Opublikowano

Asieńko pewnie ze kiedyś zrobie żeberka z twojego przepisu.Zawsze to jest urozmaiceni w gotowaniu coś nowego.W naszym przepisie też ocet początkowo jest dość wyczuwalny ale potem już nie.Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.