Kubasie Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 ŻEBERKA NA OSTRO Składniki: - 1,5 kg żeberek - 5 ząbków czosnku - 4 cebule - smalec lub oliwa - sól i pieprz Sposób przygotowania: Żeberka pokroić, następnie lekko posolić i popieprzyć oraz natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowane żeberka odstawić do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień obsmażyć żeberka na smalcu (lub oliwie) na patelni do zarumienienia mięsa. Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć je pokrojoną w kostkę cebulą. Całość polać zalewą przygotowną z następujących składników (wymieszanych ze sobą): - 1 szklanka wody - 1 łyżka cukru - 2 łyżki octu - 1 szklanka ketchupu (może być pól na pół z przecierem pomidorowym) - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka musztardy - 1/2 łyżeczki chili - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 kostki rosołowej - 1/4 łyżki pieprzu Tak polane mięso przykryć i piec w piekarniku (150-180 stopni) ok 1,5 godziny. Można też je gotować w garnku (super wychodzi w garnkach Zeptera). Polecam przygotować ten sam przepis tylko zamiast żeberek zastosować KARKÓWKĘ!!!! Życzymy smacznego :mrgreen: Cytuj
monilek26 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Hmm nie jadam ani żeberek ani karkówki ale mój mąż pewnie będzie zadowolony jak przygotuję mu te pyszności.... Pozdrawiam Cytuj
gosiek50 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 To danie musi być naprawde pyszne bo jak sięjuż czyta to ślinka cieknie, ale w najbliższym czasie je zaserwóje rodzince, dam znać czy smakowało. :) :) :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj
asienka77 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Robię żeberka z innego trochę przepisu,ale bardzo smakują mojemu mężowi.Mi też oczywiście,ale z racji diety nie bardzo mogę sobie na nie pozwolić. Żeberka w miodzie Składniki: - 1 kg żeberek, - sól, - pieprz, - olej. Sos: - 2 duże cebule, - 5 ząbków czosnku, - pół słoiczka przecieru pomidorowego, - 4 łyżki miodu, - pół szklanki octu, - sól, - pieprz, - bazylia, - majeranek. Sposób wykonania: Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) Proszę nie zrażać się zapachem octu,później nie czuć go wogóle.Przepis kilkakrotnie wypróbowany. Cytuj
Kubasie Opublikowano 13 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Asieńko pewnie ze kiedyś zrobie żeberka z twojego przepisu.Zawsze to jest urozmaiceni w gotowaniu coś nowego.W naszym przepisie też ocet początkowo jest dość wyczuwalny ale potem już nie.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.