grill Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Poszukuję przepisu na wileński czosnek kwaszony. Nie mogę znaleźć. Grill Cytuj
DeLarge Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 tyle udało mi sie wygooglować Składniki: 10 dużych główek czosnku (najlepiej o fioletowym odcieniu i jak największych ząbkach) 1 łyżka soli 10 łyżeczek gorczycy 10 ziarenek pieprzu duży pęk kopru z baldachami liście wiśni, dębu, chrzanu ? zależnie od gustu Przygotowanie: (podobnie jak ogórków kwaszonych) 1.Przygotuj i wyparz 10 słoików po dżemie (0,5 litrowych). 2.Obierz każdy ząbek czosnku z łupin, wypłucz. 3.Przygotuj zalewę: 5 litrów dobrej wody zagotuj z solą, lekko wystudę. 4.W słoiki powkładaj: na dno pół baldachu kopru, potem luęno ząbki czosnku, na wierzch znów koper. Dołóż po łyżeczce gorczycy, kilka ziaren pieprzu, kawałek chrzanu i parę liści. Zalej letnią solanką. 5.Zamknij słoiki luęno i odstaw. Po mniej więcej tygodniu, gdy czosnek zacznie fermentować, dokręć pokrywki i odstaw w chłodne miejsce. 6.Jedz na wiosnę, w sezonie przeziębień. Super zdrowe! (czosnek kwaszony odstraszał od dawnych Polan wampiry, równie skutecznie, jak surowy, a przy tym mniej śmierdział :) ). Cytuj
Marcin Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Hej DeLarge :) Dla jasności podam gdzie ten przepis (i kilka innych) można znaleźć: https://www.dumnizpolski.pl/index.php?optio...8&Itemid=27 Cytuj
grill Opublikowano 4 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Bardzo dziękuję za przepis na kwaszony czosnek Grill Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.