mianda Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 szukam przepisu jak zakisić kapustę w domu w słoikach i co zrobić, żeby później nie ściemniała. Cytuj
Mickey Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 Ja kiedyś kisiłam kapustę z moim obecnym mężem ale w dużych plastikowych wiadrach. Poszatkowaną kapustę i marchewkę wkładaliśmy do tych wiader wyścielonych foliowym workiem posypująć kminkiem,solą i bardzo dokładnie i mocno ubijaliśmy aż kapusta puszczała soki.Na końcu worek został mocno zawiązany i zamknięty szczelnie pokrywą.Co jakiś czas trzeba odlewać za duży nadmiar wody spod kapusty.Wyszła nam bardzo dobra. Cytuj
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 kapuste poszatkowac, posolić można dodać marchew i jabłka, wrzucić do miski mocno ubić zostawić na noc, wkładać do słoików bardzo mocno ubijając (powinno zostać trochę wody w misce) wytrzeć górę słoików i przykryć woreczkiem foliowym i zakręcić odstawić w ciepłe miejsce na pięć dni (w tym czasie ze słoków będzie wypływał nadmiar wody dlatego słoiki powinny stać w jakiejś misce) potem odstawić w chłodne miejsce Tak zakiszona kapusta napewno nie ściemnieje Cytuj
asiak44 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Jakie powinny być proporcje składników, ile kapusty, ile soli Cytuj
Marchewa Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 Na 5 kg ka[pusty daje się 8-10 dkg soli 🙂 Specjalnie sprawdziłam w książce z przepisami. Cytuj
basga Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 Właśnie zrobiłam z 3 kg kapuchy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi