bikerowa Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 ciasto zrobilam tydzien temu, bylo bardzo pyszne. Kiedys robilam bardzo podobne ciasto tylko z 4 jaj, ale nie bylo takie puszyste jak to. Co do tych nieudanych wypiekow niektorych osob, to moze nie macie po prostu daru do robienia takich ciast. Mi np nie wychodza murzynki, pierniki, ciasto do wz-teki robilam 2 razy i tez nie wyszlo, niektorzy nie potrafia drozdzowego. Tak to juz jest, malo kto jest fachowcem we wszystkim Cytuj
marzycielka Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Ja ostatnio upiekłam śliwkowca.Wyszedł bardzo smaczny i nawet po 2 dniach nie jest suchy.Przy pieczeniu jest bardzo ładny zapach.Jedyny mankament to to,że śliwki opadły mi na dno i trochę wierzch mi się spiekł,gdyż musiałam dłużej go piec,bo w środku był nie dopieczony.Mimo tego ciasto jest pyszne.Polecam. Cytuj
Dorunia Opublikowano 26 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Bikierowa masz rację,że nie wszystkim wszystko się udaje... Marzycielko cieszę się,że ciasto smakowało :-) Ja piekę to ciasto już od kilku lat i też czasem śliwki mi opadną na dno i trochę się spiecze spód,ale mimo to piekę go nadal,bo jest proste i smaczne Cytuj
krupczatka Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Dziękuję za przepis-ciasto piekłam pierwszy raz.Wyszło super! Wysokie,pulchne :-) , a jaki piękny zapach. Cytuj
mantra Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 A mój śliwkowiec właśnie w piekarniku :razz: Ciekawa jestem co z niego będzie, bo te śliwki dużo soku puszczają :razz: Piecze się dopiero 10 minut a już czuć fajny zapaszek 8) Dałam nieco ponad pół kilo czerwonych śliweczek (malutkie, duużo roboty z pesteczkami), mam nadzieję że mi nie utoną w tym cieście, na razie się trzymają (ciasto miało dobrą konsystencję) :razz: Jak tylko uruchomię aparat (z niewiadomych przyczyn nie chce działać) to prześlę zdjęcia :P p.s dziś w ogóle mam dzień śliwek bo robię jeszcze nutellę śliwkową i chyba zrobię jeszcze zwykły dżem :lol: --- edit: No, zrobione. Aparat udało się uruchomić. Oto i zdjęcia mojego śliwkowca. Aha, ważna sprawa - jak ktoś ma tak mocny piekarnik jak ja, wystarczy niższa temperatura, włożenie pergaminu pod ciasto (przed wylaniem) albo przykrycie go folią podczas pieczenia. 180 na mój piekarnik z termoobiegiem to za dużo - 150 by wystarczyło. A, i nie powinno się zostawiać ciasta po upieczeniu w piekarniku, bo uschnie i będzie twarde. (babcia mi powiedziała, uznałam że warto napisać :)) Cytuj
viola32 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Mantra cudny sliwkowiec.Ciasto wyglada jakby to byl biszkopt...takie delikatniutkie. Cytuj
marzycielka Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 super się prezentuje ten śliwkowiec i jak ładnie wyrósł Cytuj
basga Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Doruniu-super ciacho,takie minuta osiem i gotowe.Z pewnością wypróbuję z innymi owocami. Cytuj
Dorunia Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Bardzo się cieszę Basiu,że ciasto z mojego przepisu smakowało...z innymi owocami też będzie dobre bo ja piekłam i niczym nie odbiega od tego ze śliwkami :razz: Pozdrawiam :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Doruniu wczoraj upiekłam twojego śliwkowca i to właśnie ze śliwkami-właśnie zrobiłam sobie kawki i zajadam mały kawałeczek. Robiłam go już z wiśniami i malinami -zawsze jest smaczniutki ale mnie zachwycił właśnie z malinami -wspaniały smak i jaki aromat-polecam. Fotki dołącze póżniej bo nie mam w tej chwili aparatu-dzięki jeszcze raz za szybki przysmak. Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Super,że smakuje ciasto :grin: Ono jest bardzo proste,a zarazem smaczne...ja też robię go z innymi owocami i też smakuje wyśmienicie :) Pozdrawiam cieplutko i czekam na fotki Twojego ciasta :) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Doruniu dziękuję za świetny łatwy i tani przepis na ciasto. Pozdrawiam oczywiście jak widać zastosowałam jabłka ale z śliwkami też wypróbuję i dałam tylko 5 jaj bo tyle miałam :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Justynko napewno smaczny Twój placuszek z jabłkami ....a to moje obiecane fotki... Polecam naprawdę to ciasto-mi przypomina troszkę biszkoptowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.