Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 kg marchwi 1 kg cytryn 2 kg cukru wanilia """"""""""""""""""""""""""""" Marchew obrać. Cytryny sparzyć,wyszorować ,.pokroić i wyjąć pestki. Marchew i cytryny (razem ze skórką)zmielić maszynką do mięsa. Do masy dodac cukier i gotować około 40 minut.(mieszać) Pod koniec gotowania dodać wanilię.(Ja dałam całą laskę wanilii) Gorącym dżemem napełniać słoiki,zakręcić i postawić do góry dnem. Dżem ma lekki posmak goryczki owoców cytrusowych. Jest dobry do ciastek,rogali. Przepis pochodzi ze stronki rosyjskiej Forum Good-Cook.ru.Autorką jest Janochka. post-375-1157836128_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo ciekawy przepis ,postanowiłam go zrobić tylko z małymi zmianami tzn. marchew 2 kg, cytryna 1 kg, cukier 1 1/2 kg i 2 żelfiksy. Wyszedł bardzo dobry , bez posmaku goryczki. W drugiej wersji zamiast cytryn dodałam 1 kilogram brzoskwiń i też wyszedł super. Dziękuję Janko za pomysł , godny polecenia a efekt zaskakująco smaczny :) :) :) .Pozdrawiam :P :P :P .

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Janka bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłam dżem z zmianą tak jak podała Basia, nie dodawałam żelfiksów tylko dodałam sam cukier żelujący. Dżem będę ten robiła częściej i jak to dobrze że produkty te są przez cały czas w ciągłej sprzedaży. Pozdrawiam

Opublikowano

Miło mi. ;) Używałam kiedyś żelfiksów,cukru żelującego...ale wróciłam do starej metody mojej babci. Wszelkim powidłom,konfiturom daję czas. Bywa i tak ,że z całego dużego garnka wyjdą mi 2 słoiczki,ale to już wina moich wnuczek. ;) :P

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałam,to marchew surową się miele? Ineczko-już wyobrażam sobie smak Twojej drożdżowki z tym dżemikiem....

Opublikowano

Tak, Basiu- marchew razem z cytryną mieli się w maszynce do mięsa. W najbliższym czasie mam ogromną ochotę zrobić ten dżem, bo jeszcze z takim smakiem się nie spotkałam. Musi być bardzo smaczny. Drożdżówka Iny z tym dzemem musi być rzeczywiście przepyszna. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za podzielenie się tak oryginalnym przepisem. Renata :wink: :wink: :lol:

Opublikowano

Ineczko-już wyobrażam sobie smak Twojej drożdżowki z tym dżemikiem....

Basiu i Reniu drożdżówka Iny z tym dżemem jest rewelacyjna, robiłam ją dwa razy. Po prostu pycha ! ! ! Dżem ma cudowny zapach, kojarzy mi się on z dżemem pomarańczowym/pewnie przez cytryny/, w każdym razie spróbujcie dziewczyny bo naprawdę warto. :razz: :razz: :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.