Gość Martucha23 Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 Co należy zrobić aby ciasto było bardziej mokre np.murzynek? Cytuj
agnieszka Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 ciast suchych raczej nie namoczysz...niestety.Musisz urzywac lepszych przepisów.Napewno murzynek na kiefirze bedzie mokry,....ale niestety zwykłe babki sa suche.Ciasto nasdziewane namoczysz jakims ponczem lub naparem i masz kłopot z głowy...czasem pomaga polanie takiego murzynka polewą czekoladową...ale nie twardą...tylko taką nie stygnącą całkowicie....pamietam ze jest taki przepis na murzynka w ktorym najpierw gotuje sie czesc masy a pozniej przed zmieszaniem z reszta odlewa sie pół szklanki tej masy a do reszty dodaje sie mąkę i reszte składników....po upieczeniu polewamy reszta polewy.....i ten przepis mi pasuje ....bo ciasto dzieki tej polewie jest mokre.....na pewno masz gdzies ten przepis...jest dosc popularny......pozdrawiam... :) Cytuj
uretan Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Ciasto rosnące będzie wilgotne, jeżeli zwiększysz ilość tłuszczu. Jadłem w Dreźnie saksoński specjał świąteczny. Jest to drożdżowe ciasto o nazwie Stolen (czyt. sztolen), w korym ilość tłuszczu (smalcu) prawie dorównuje ilości mąki. To ciasto utrzymuje wilgoć przez miesiąc. Tyle tylko, że tłuste ciasto trudniej zrobić - gorzej rośnie (niebezpieczeństwo zakalca). Pozdrawiam ;-) . Cytuj
oligot Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże, jeżeli część mąki zaparzymy(jak na ciasto ptysiowe) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.