Mila Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Przepyszne ciasto, którego dodatkowym atutem jest bardzo kuszący i apetyczny wygląd :) Moim najbliższym zawsze bardzo smakuje - gorąco polecam! Skład: Ciasto: 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 5 jajek 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 mały proszek do pieczenia 3 łyżki kakao 1 słoik wiśni bez pestek (lub około 0,5 kg świeżych) Krem: 300 gram waniliowego serka homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany słodkiej 30% 2 opakowania zagęstnika do śmietany Czekolada do polania ciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem i olejem. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na natłuszczoną blachę wykładamy najpierw jasne ciasto, na to ciemne, następnie ukladamy wiśnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 25 minut. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy zagęstnik do śmietany, oraz serek. Delikatnie mieszamy i wykładamy na ostudzone ciasto. Polewamy czekoladą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. (zamiast fixów do śmietany można użyć żelatyny rozpuszczonej w wodzie - ok 2 łyżeczek) Cytuj
apsik Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 bardzo smaczne ciasto wypróbowałam ,dzięki za przepis Cytuj
apsik Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Chciałabym przypomnieć ten temat,gdyż ciacho jest naprawdę smaczne i z wiśniami na które akurat jest sezon. Polecam gorąco ,jeżeli ktoś zrobi raz to na tym nie poprzestanie. :razz: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Mam pytanie co do masy czy dodać śmietanę do serka czy serek do śmietany czy jest to obojętne i czy mamy to wszystko miksować czy wystarczy wymieszać? Cytuj
Mila Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Śmietanę z serkiem wystarczy delikatnie ale dokładnie wymieszać. Ja zawsze dodaję serek do śmietany, ale myślę że nie ma to większego znaczenia. Życzę udanych i smacznych wypieków :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Witajcie może moje fotki zachęcą Was do upieczenia tego pysznego ciacha...robiłam je już kilkakrotnie ,ale dopiero dziś zrobiłam zdjęcia. Naprawdę warto upiec...smakuje bosko i ładnie wygląda. Przepis mam coprawda z innego żródła,ale Mili jest taki sam,polecam jeszcze raz i stawiam 5. Dodam że do kremu dałam 1/2 litra kremówki i dwa serki homo i żelatynę. Cytuj
apsik Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Witaj Kingo ...mam nadzieję że te zdjęcia zachęcą nietylko Ciebie bo ciacho jest naprawdę smaczne....POLECAM. ;) :( ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi