Kubasie Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Poszukuje przepisu na drzem ze śliwek.Była bym wdzięczna.Pozdrawiam :) :) :) Cytuj
monilek26 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Zajrzyj tutaj https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2835 . Nie jest to typowy dżem ale bardzo dobry. Co do zwykłego dżemu to wystarczy cukier żelujący lub żelfix + owoce i dżem będzie gotowy. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 2 kg śliwek węgierek 80-90 dag cukru Z śliwek usunąć pestki. Na płaskiej misce lub w płaskim szerokim garnku można zasypać połówki sliwek mniej więcej połową ilości cukru, pozostawic przykryte na kilka godzin. Drugi sposób: można część śliwek z bardzo małym dodatkiem wody rozgotować, włozyć resztę owoców , zagotować i wtedy dodać cukier. Jednym i drugim sposobem gotujac dzem należy często go mieszać, bo śliwki bardz łatwo się przypalają.Gotowac należy do ściemnienia i zagęstnienia masy do takiego stopnia, aby zrobiona łyżką bruzda nie zlewała się na powierzchni. Gotowy dżem nakładać do słoików i pasteryzować Dżem z renklod 2 kg. śliwek renklod 60-80 dag cukru Z śliwek usunąć pestki. Do garnka wlać bardzo małą ilość wody, włożyć śliwki i rozgotować. Mieszając, odparować mniej więcej 1/3 otrzymanej po rozgotowaniu miazgi, a następnie dodać cukier i ciągle mieszając, odpowiednio zagęścić. Ponakładać do słoików i pasteryzować. Są to wypróbowane przepisy przeze mnie, w przepisach nie mam żeby pasteryzować. Ja pasteryzuję zawsze dla pewności. ina12 Cytuj
Kubasie Opublikowano 13 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Dziękuje dziewczyny bardzo serdecznie za przepisy .teraz tylko musze sie zabrac do zrealizowania przepisów. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi