Skocz do zawartości

Strucla drożdżowa-zamiast chleba


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:

3 dkg drożdży

10 dkg cukru

około 1/2l mleka 2% lub 3,2%

2-3 jajka

sól

1 kg mąki pszennej luksusowej (np.tortowa)

25 dkg margaryny

2 łyżki oleju

2 dkg tłuszczu do smarowania formy

1/2 jaja do smarowania ciasta

2 dkg maku

bułka tarta

10 dkg rodzynek

etap 1

Mąkę przesiać,zagrzać. Dwie wysokie prostokątne blachy posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą.

rozczyn z drożdży:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4l letniego mleka i 25dkg mąki, zostawić w ciepłym miejscu przykryty ściereczką, do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie wyłożyć do miski, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, posolić, zarobić ciasto.

Wyrabiać ręką, bardzo starannie,wybijać tak, aby jak najwięcej powietrza weszło do ciasta i ciasto było pulchne.

Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto jest, gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia dodać olej i po trochę wlewać rozstopioną margarynę, ciągle wyrabiając. Ciasto wyrównać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

etap 2

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100% wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, do ciasta dodać rodzynki. Podzielić na 2 części, jedną mniejszą drugą większą. Wziąć większą część podzielić na 3 części z których formować wałki długośći około 20cm. Z 3 wałków zaplatamy warkocz mocno zlepiając końce. Z drugą częścią(mniejszą ) robimy to samo.

Większą część(warkocz) dajemy do formy na ciasto na spód, a mniejszy warkocz na górę.

Pozostawiamy do wyrośnięcia.

etap 3

Gdy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość, posmarować z wierzchu jajem, posypać makiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 40-50minut.

Zrobić próbę zapałką, tzn. gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a ciasto zrumienione - ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika pokropić zimną wodą, by skórka z wierzchu maiła ładny kolor, błyszczący.

SMACZNEGO

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.