Gość olcia11 Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Składniki: 3 dkg drożdży 10 dkg cukru około 1/2l mleka 2% lub 3,2% 2-3 jajka sól 1 kg mąki pszennej luksusowej (np.tortowa) 25 dkg margaryny 2 łyżki oleju 2 dkg tłuszczu do smarowania formy 1/2 jaja do smarowania ciasta 2 dkg maku bułka tarta 10 dkg rodzynek etap 1 Mąkę przesiać,zagrzać. Dwie wysokie prostokątne blachy posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. rozczyn z drożdży: Drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4l letniego mleka i 25dkg mąki, zostawić w ciepłym miejscu przykryty ściereczką, do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wyłożyć do miski, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką, bardzo starannie,wybijać tak, aby jak najwięcej powietrza weszło do ciasta i ciasto było pulchne. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto jest, gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia dodać olej i po trochę wlewać rozstopioną margarynę, ciągle wyrabiając. Ciasto wyrównać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. etap 2 Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100% wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, do ciasta dodać rodzynki. Podzielić na 2 części, jedną mniejszą drugą większą. Wziąć większą część podzielić na 3 części z których formować wałki długośći około 20cm. Z 3 wałków zaplatamy warkocz mocno zlepiając końce. Z drugą częścią(mniejszą ) robimy to samo. Większą część(warkocz) dajemy do formy na ciasto na spód, a mniejszy warkocz na górę. Pozostawiamy do wyrośnięcia. etap 3 Gdy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość, posmarować z wierzchu jajem, posypać makiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 40-50minut. Zrobić próbę zapałką, tzn. gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a ciasto zrumienione - ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika pokropić zimną wodą, by skórka z wierzchu maiła ładny kolor, błyszczący. SMACZNEGO Cytuj
basga Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 To kto piecze chałkę na Wielkanoc? 🙂 Cytuj
amelia1 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Oj ja nepewno upiekę, musi być smaczna :) Amelia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.