Mila Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Danie o raczej ostrym smaku, którego można jednak uniknąć rezygnując z papryki peperoni i ostrych przypraw. Obie wersje godne polecenia! Skład: 50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka) 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryczka peperoni 3 ogórki konserwowe 1 paczka fixu do gulaszu sól, pieprz, papryka ostra i słodka majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw opcjonalnie: 10 dkg fasolki szparagowej 2 marchewki 10 dkg groszku zielonego Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy wody i dusimy do miękkości pod przykryciem (można skorzystać z garnka szybkowarowego w celu skrócenia czasu przygotowania potrawy). Następnie do mięsa dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki) lub słupki (marchewka, fasolka), dusimy do miękkości, dolewamy fix do gulaszu rozprowadzony w wodzie (według przepisu na opakowaniu), doprawiamy przyprawami według własnego gustu i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Tak przygotowany gulasz podajemy z dość dyżymi (wielkości talerza) [LINK NIEAKTUALNY] - nakładając odpowiednią porcję gulaszu na każdy placek. Pozdrawiam i życzę smacznego! Cytuj
asienka77 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Można troszkę urozmaicić przepis,zamiast papryki dodać pieczarki,albo inne świerze grzyby.Placki też są super. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Ta potrawa często gości u nas , jest uwielbiana przez domowników . Bardzo ją polecam. ;-) :grin: Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.