Janka Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 PIERNIKI Składniki: - 5 jaj - 0,5 kg cukru - 1,5 kg mąki - 0,5 kg miodu - 0,5 kg tłuszczu - 0,5 łyżki sody - 1 proszek do pieczenia - 5 dkg kakao - 5 dkg przyprawy do pierników - zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszysto dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni. Na drugi dzień kładę do puszek.Pierniki zawsze lukruję.Wałkuję ciut grubiej(5 mm),a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam.Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok. 1 Cytuj
Janka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Piekłam z mojego przepisu. Wczoraj tylko część została polukrowana,bo zabrakło nam upiększaczy. Jutro dokupię i wnuczki znów zrobią arcydzieła. Te są z ubiegłego roku,już "zapuszkowane" Cytuj
apsik Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Janka chciałam się zapytać czy pierniczki zaraz po upieczeniu lukrujesz i polukrowane jak długo mogą być w puszce. Cytuj
Janka Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Po wystygnięciu możesz je polukrować,albo stopniowo,w miarę potrzeby. Zazwyczaj jedną część lukruje zaraz po upieczeniu,a reszta czeka(dla bezpieczeństwa.) :P Pierniki mogą leżeć długo.Kiedyś(gdy robiłam z 3 porcji)jedliśmy je w lutym.Te ostatnie są najsmaczniejsze. Cytuj
apsik Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam. Cytuj
Janka Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Dziś lukrowane,ale robię nastepną porcję. Cytuj
Janka Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Wyciagam. Swoje juz zrobiłam,ale może ktos zechce je zrobic?? Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Proszę o wskazówki jak zrobić kolorowy lukier? Dzięki. Cytuj
mart Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Najłatwiej to chyba dodać barwniki spożywcze ale moze przez dodanie soku uzyskasz różowy,kakao-brazowy, kurkumy-żółty Cytuj
Janka Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Ja mam barwniki,ale w tym roku dawałam sok aroniowy(może być każdy inny czerwony), różne odcienie brązu to kakao,kawa rozpuszczalna,rozpuszczalne kakao. Żółte-kurkuma lub odrobina szafranu. Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Cytuj
Janka Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Moje tegoroczne,ubierane przez wnuczkę. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 przepiękne te pierniczki!!!! gratuluję!!!!! Cytuj
viola32 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Pieknie polukrowane.Tak inaczej...:-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.