Kaliope Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dziś w TV było o pieczeniu i zdobieniu pierniczków i zapamiętałam fajny sposób na dekoracje-trzeba zmielić w młynku do kawy jeden kolor landrynek owocowych,w pierniczku wyciąć jakiś kształt i w to miejsce,równo z wysokością ciasta wsypać ten landrynkowy proszek,który podczas pieczenia się skrystalizuje i powstanie...witrażowy piernik. Oooo... efekt musi być super. Basqa, dzięki, że podzieliłaś się ze wszystkimi tą nowinką :( Ja na pewno skorzystam! Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Basqa,ja takie witrażyki piekłam chyba dwa lata temu.Jakoś mi to nie wyszło :( W niektórych pierniczkach masa mi się rozlała,częśc poprzyklejała do papieru i nieapetycznie "przyjarała".Te,które wyszły były twarde jak kamień. U mnie,więc poza efektem wizualnym katastrofa :) Wczoraj piekłyśmy z córką tradycyjnie pierniczki.Wyszło nam z połowy porcji 215 sztuk. Bardziej je rozwałkowałam niż w zeszłym roku i faktycznie tak nie wyrastały. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 witam, moje pierniki juz wszystkie pomalowane i zapuszkowane. :( czesc pierniczkow zapakowalam w folie ze wstazka jako male prezenciki dla rodziny i znajomych :) a tu foteczka: 1 Cytuj
figiel Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Aj jak ślicznie udekorowane ...i pomysłowe prezenciki :( Cytuj
Janka Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Asienka :( Piękne masz pierniki,ja w tym roku strasznie się lenię,mam upieczone ale z ubraniem jeszcze zwlekam . Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Asiu pięknie udekorowałaś te pierniczki, i fajny pomysł na prezenty - aż chciałoby się taki dostać :( Cytuj
Dany Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Super te pierniki, ozdobione że aż żal by było zjeść chyba super pomysł na prezent, do stroika i na choinkę... chciałbym tez tak umieć. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witajcie :) bardzo wam dziekuje za wszystkie pochwaly to bardzo mile ,az sie zaczerwienilam hihi :) Kazdy kto dostaje ode mnie pierniki mowi ze szkoda ich jesc :) Dorotko chetnie bym ci podarowala moje pierniki gdybym mogla :( pozdrawiam cieplutko Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Czas chyba zacząc myślec o pierniczkach.....Ja zawsze w okolicach Andrzejek się za nie zabieram. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Ja także już o nich myślę.Z tego przepisu są najlepsze..................... :mrgreen: Cytuj
Jolcia Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Ja już tydzień temu upiekłam pierniczki z 3 kg mąki (trochę inny przepis). Rodzinka zjadła sporo a reszta czeka na lukrowanie.Pozdrawiam. Cytuj
Janka Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ja upiekłam połowę ciasta,a połowa czeka na lepsze czasy :mrgreen: bo zanim nadejdą święta,to mi wszystko wyjedzą. Czeka nas jeszcze lukrowanie,ale to zostawiam wnuczce,od kilku lat wyręcza mnie w tej pracy. :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Pierniczki upieczone .Narazie bez lukru .Ciasto i pierniki smakują wyśmienicie ;-)...coś mi sie zdaje ,ze będzie drugie podejście :mrgreen: . Dziekuję za przepis i za zachęcające fotki -pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dorotko jakie śliczne Twoje pierniczki.....ja dopiero będę zarabiała ciasto a już patrząc na zdjęcia czuję ich cudny zapach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.