Iwona GD Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Witam serdecznie :) Poszukuję przepisu na cukinię faszerowana lub kabaczki. Z góry dziękuje i pozdrawiam - Iwona. Cytuj
Rena965 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Czas przygotowania: 90 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 4 nieduże cukinie pół kilo leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki) 2 cebule 6 łyżek tartego sera żółtego 1 łyżka oleju 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, suszone zioła (majeranek, tymianek, bazylia) Sposób przyrządzania: Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką delikatnie wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, obficie posolić i odstawić do lodówki. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, dusić przez około pół godziny, często mieszając. Mocno doprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, posypać serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Przepis z: https://www.palcelizac.pl/?przepis=196 Cytuj
Iwona GD Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Dzieki wielkie Rena :) Zaraz wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam-Iwona Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Iwonko GD posiadam przepisy na cukinię i kabaczki nadziewane, jeżeli w dalszym ciągu jesteś zainteresowana bardzo proszę mogę podać je. ina12 Cytuj
Iwona GD Opublikowano 19 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Dziękuję Halinko :) Czekam zatem z niecierpliwością :) Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Kabaczek nadziewany Mały kabaczek 20 dag piersi kurczaka czubata łyzka płatków owsianych czerstwa kajzerka białko z jednego jajka łyzka siekanej natki, majeranek, sól Sos pietruszka kawałek selera łyżka maki łyżka oleju kubeczek jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, cukier Kabaczka umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wydrązyć. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso zemleć razem z bułką. Do masy dodać białko i płatki owsiane. Przyprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Masą napełnić połówki kabaczka, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wlać 2-3 łyżek wody, przykryć i zapiec w piekarniku Przygotować sos Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki lub zetrzec na tarce. Zalać wodą (1-2 szkalanki), dodać olej i gotować pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjać. Jogurt wymieszać z maką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować, Kabaczka wyjąć na półmisek, podzielić na porcje i posypać natką pietruszki. Podawać z sosem. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Cukinia nadziewana: 4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku, mała cebula oregano, sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąsz. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Piec je w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub keczupem, posypane natką pietruszki. ina12 Iwonko ja jeszcze podam Tobie więcej przepisów, być może skorzysta z nich więcej osób. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem Składniki na 10 porcji: 10 sztuk młodych kabaczków 15 dag mięsa mielonego 40 dag cebuli 30 dag tłuszczu 2 łyżki ryżu sól, pieprz, natka pietruszki Kabaczki obrać ze skóry, przekroić na dwie połowy wzdłuz i usunać nasiona. Ugotowany na półsypko ryż wymieszać z mięsem mielonym, zrumienioną, pokrojoną w kostkę cebulą, solą, pieprzem i natką. Starannie wymieszać i napełniać połówki kabaczków. Układać w szerokim, płaskim rondlu na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć, dodać sos koperkowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Miękkie kabaczki podawać z sosem, w którym się dusiły z dodatkiem makaronu lub ziemniaków i surówką. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Cukinia nadziewana mięsem i ryżem cukinia 60-70 dag lub dwie małe 20 dag mielonego mięsa 2 łyzki ugotowanego na sypko ryżu jajko, sól, pieprz zielony koper, przyprawa jarzynka 3-4 pomidory 5 dag masła Cukinię myjemy i cieńko obieramy, następnie kroimy wzdłuż na połowy i za pomocą łyżki usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię lekko solimy w środku i posypujemy jarzynką. Mięso wyrabiamy z ugotowanym na sypko ryżem i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, zieleniną i jarzynką. Z przygotowanej masy formujemy dwa wałki i układamy je wzdłuż,w wydrążonej cukini. Do brytfanki kładziemy trochę tłuszczu oraz połówki nadzianej cukini i wstawiamy do piekarnika. Gdy cukinia jest miękka, dodajemy obrane ze skórki pokrojone w czastki pomidory i jeszcze krótko trzymamy w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec pieczenia nadzienie cukini można posypać startym żółtym serem. Następnie wyjmujemy, posypujemy sporą ilością zieleniny i podajemy z ziemniakami. ina12 Cytuj
Iwona GD Opublikowano 21 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Dziękuję INA 12 ;-) Właśnie mam zamiar wypróbować jeden z Twoich przepisów!Pozdrawiam! Cytuj
basga Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 ja dorzucę jeszcze przepisik na cukinię w zalewie musztardowej 1litr wody 1szkl cukru 2łyżki soli 3/4szkl octu wszystko zagotować,wystudzic,dodać 5łyżek musztardy i wymieszać. obraną cukinię pokroić w słupki lub kostkę,powkładać do słoiczkow,zalać zalewą i pasteryzowac 5min. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.