asiek Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 szukam sprawdzonego przepisu na bułeczki drożdzowe. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj
mianda Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 ja robie pyszne bułeczki drożdżowe z kminkiem i cebulką: 40 dag mąki szczypta soli, nawet dwie 1 łyzeczka cukru 3 łyzki oleju 1 szkl mleka 2,5 dag drożdży 2 cebule kroje w księżyce ( cieniutko) i zesmażam na margarynce( tylko nie za dużo). Mąke, sól, cukier, olej i kminek(tyle ile chcesz) oraz zesmażoną cebulke(razem z ta margaryną) - wszystko razem do miski, tylko cebulka żeby nie była taka gorąca, a troche przestudzona. Teraz 1 szkl. mleka letniego - w niej rozpuszczam drożdże i to wlewam do reszty. Całość najpierw wymieszac drewniana łyżka, a później wyrobić ciasto, jak trzeba to dosypać troche mąki. Zostawic pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 min. POXniej uformować bułeczki i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st. - ja blachy niczym nie smaruje, tylko wykładam folia aluminiową. Wychodzą pyszne. Smacznego. Myślę, że można z nich zrobić drożdżówki, tylko dodać więcej cukru no i jakiś ser na wierzch lub mak. Cytuj
Gość sumo Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 1kg mąki 2szkl. cukru 5 żółtek 1 całe jajko 10 dag drożdży 1/2 kostki masła 1 olejek śmietankowy 1/2 litra mleka Jajka utrzeć z cukrem na puch ,dodać olejek ,wsypać mąkę ,rozrobić drożdże w jednej szkl. ciepłego mleka z odrobiną mąki i cukru,gdy wyrosną wlać je do ciasta i dobrze wyrobić.Podczas wyrabiania ciasta, gdy jest za gęste można dolać mleka.Na sam koniec dodać roztopione i przestudzone masło ,poczym ponownie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie zagnieść jeszcze raz,pozostawić do ponownego wyrośnięcia i formowac bułeczki.Piec 20minut w tem.180C SMACZNEGO Cytuj
Gość pigwa Opublikowano 29 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2004 1 kg mąki, 1 kostka drożdży(10 dkg), 2/3 szklanki oleju,6 łyżek cukru, 1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia, 2 całe jajka i 2 żółtka, sok z 1 cytryny, starta skorka z cytryny, 1/2 litra ciepłego mleka. Wykonanie: Drożdze z cukrem utrzeć, dodać mleko, mąkę, jajka, olej, sok z cytryny, skórke cytrynową - wszystko wymieszać ,na końcu dodać proszek do pieczenia i wyrabiac ciato aż będą się robić bańki z ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę podsypać maką i wyłożyć ciasto i wyrobić go. Następnie kroimy na małe porcje, do ,,środka dać konfitury lub jabłka smażone( ser,budyń, krem czekoladowy), zakleic i wyrobic kulę. Wykładać na blachę posmarowana olejem, dac do wyrośnięcia i piec w temp. 180 stopni ( piekarnik elektryczny) lub 200 stopni ( piekarnik gazowy) około 15 - 20 minut. Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.