Mila Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Składniki: 1 kg wieprzowiny (koniecznie łopatka!) 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól cukier Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na smalcu. Dodajemy mięso, lekko je obrumieniamy, następnie zalewamy całość wodą (ćwierć szklanki), dodajemy paprykę, kminek, zmiażdżony czosnek i solimy. Dusimy pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu. Dodajemy posiekaną i odciśniętą kapustę (odrobinę słodzimy, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna) i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta jest już miękka, powoli wlewamy pół szklanki śmietany wymieszanej z mąką. Gulasz podajemy na głębokim półmisku, polany pozostałą śmietaną. Świetnie pasują do niego knedliczki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.