ina12 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 25 dag płatków róży cukrowej, czyli dzikiej róży 25-30 dag cukru sok z jednej cytryny Płatki róż rozwiniętych zebrać rano, gdy tylko obeschnie rosa. starannie oddzielić od kwiatu tylko same płatki, sypać je do wymytej i wyparzonej miski do ucierania. Drewnianą, także wyparzoną pałką ucierać płatki z cukrem,skrapiać sokiem z cytryny . Ucierać do chwili aż cukier całkowicie się rozetrze razem z płatkami na gładką, dość gęstą masę. Tak przygotowaną konfiturę- surówkę z róży włożyć do bardzo małych słoików, uprzednio wymytych i wyparzonych, suchych. Słoiki natychmiast uszczelnić. Konfitura-surówka z róży może być wykorzystana jako bardzo aromatyczny dodatek do tortów, do sernika oraz przekładańca drożdżowego. ina12 Cytuj
ali Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Ja sobie upraszczam i ucieram w malakserze. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Ali dziękuję za podpowiedź, ale trzeba mieć na uwadze że nie każda osoba posiada malakser. ina12 Cytuj
ali Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Wiem, wiem, podałam tą informację dla tych, którzy mają i ....nie chce im się ucierać ręcznie tak jak mnie, choć podobno ucierana w makutrze jest lepsza, ale ja jestem zbyt leniwa żeby robić to ręcznie. Cytuj
dana2005 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 też dośc czesto robię konfiturę z płatków róży. Ja natomiast te płatki przekręcam z cukrem w maszynce do mięsa. Dodaję ją do powideł słiwkowych i wykorzystuję do pączków, rogalików, makowca (tutaj mieszam z dzemem wiśniowym). Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi