Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 kg ogórków, łyżka soli. Na zalewę: 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 10% czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, suche nasiona kopru, pół łyżeczki nasion gorczycy. Bardzo wyrośnięte ogórki obrać, przekroić wzdłuż, oddzielić gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki posypać solą i pozostawić na kilkanaście godzin. Odcedzone z soli zalać goracą zalewą i znów pozostawić na kilka godzin. Następnie wyjąć, ułożyć w słojach, dodać przyprawy. Zalewę zagotować, jeżeli trzeba to zakwasić lub dosłodzić. Napełnić słoje z ogórkami zalewą i poddać pasteryzacji. Są bardzo dobre i delikatne w smaku. ina12

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Dziekuję za odpowiedż .Wprawdzie już pikle zrobione ,ale będę pamiętać na przyszłość.Ja chwilę pogotowałam ,mam nadzieję ,że to nie zaszkodziło, bo w słoikach wyglądają ładnie.Trochę doprawiłam octem i cukrem po zagotowaniu drugi raz zalewy.Bardzo mi odpowiadają w smaku. Dziękuję za przepis ,pozdrawiam serdecznie . :grin: :grin: :grin:

post-6888-1188329567_thumb.jpg

Opublikowano

:grin: Zdarza się. Jak to odkręcić: klikasz Zmień -> Pełna edycja postu. Otwiera się okno edycji postu - w sekcji dotyczącej załączników klikasz trójkącik przy "Zarządzaj aktualnymi załącznikami" i klikasz na czerwony krzyżyk obok jednego z załączników. Pozdrawiam Marcin

Opublikowano

Figiel dziekuję za wiadomość i cieszę się że smakują i grzyby też robię bardziej łagodne bo nie lubimy przetworów mocno kwaśnych. Jeżeli gotowałaś tylko małą chwilę to jest wszystko w porządku bez obaw. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Witaj ino! Muszę odpowiedzieć jak te pikle wyszły.Dziś otworzyłam słoik do obiadu...są w sam raz ,myślałam ,ze gotowanie im zaszkodzło.Smaczne i nie miękkie.A co do grzybów to w tym roku chyba nie wykorzystam tego przepisu ,bo u nas nie było dużo ,a te co były to robaczywe. Pozdrawiam serdecznie :grin:

Opublikowano

Figiel z tego przepisu nie robi się grzybów, ja tylko napisałam że grzyby też robię o łagodnym smaku i podałam przepis na grzyby marynowane ale nie pamiętam na jakiej stronie. Dziękuję za wiadomość. Serdecznie pozdrawiam.

Opublikowano

Ina, dziękuję za zwrócenie uwagi na mój post i wyjaśnienie.Zajrzę na przepisy, na marynowane grzyby. Zeby tylko chciały rosnąć ;) .A swoją drogą podziwiam Ino Twoją skrupulatność w czytaniu postów i cierpliwość w wyjaśnianiu nam wszystkiego. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.