aga0992 Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Jest to sprawdzony i zawsze udający się przepis. Robię parowce bardzo często. Są takie pyszne i lekkie, mają wiele wartości odżywczych. Gdy są wdomu, zajada się nimi cała rodzina i ani jedna pyza nigsy się nie zmarnuje. 0,5 kostki drożdży 1,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 jajka ok. 0,5 kg mąki szczypta soli Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie doda dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które można nadziewać dżemem lub śliwkami. Pyzy gotować na parze przez 10 min. Podawać polane jogurtem (polecam jagodowym) lub posypane cukrem. Cytuj
Halkuk Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Witam :) Dziś zrobiłam te parowce , wyszły pyszne Po raz pierwszy mi się tak udały . Miałam przepis z innej strony kiedyś spisany , zrobiłam wg niego ze 3 razy i nigdy mi nie wyrosły kluseczki . Dziś wyrosły znakomicie , tylko mąki dałam więcej niż pół kg. Smakowały wszystkim , nadzienie zrobiłam z dżemu z czarnej porzeczki i było SUPER Syn stwierdził że "gotowce" jakie kupiłam ostatnio w "Biedronce" mogą się schować przy tych :roll: . Przepis zachowuję i będzie bardzo często wykorzystywany . Pozdrawiam . Cytuj
Halkuk Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Witam - wczoraj wypróbowałam nadziewane świeżymi truskawkami . Wyszły exstra Polecam gorąco ten przepis 8) . Pozdrawiam - Halina. Cytuj
uretan Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 A ja spróbuję z wiśniami, a co tam. 8) Cytuj
jadwiga56 Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Proszę o wskazówki w jaki sposób gotuje się na parze, chcę spróbować z truskawkami 8) dzięki Cytuj
uretan Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Przepis jest w poście na samej górze i w następnych 8) Cytuj
jadwiga56 Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Przepis czytałam ale mi chodzi o to w jaki sposób gotuje sie na parze. 8) Cytuj
Marcin Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Moja babcia bierze garnek, wlewa wody do niego i przykrywa kawałkiem firanki. Potem - jak już się zagotuje kładzie na tą firankę kluski i przykrywa drugim garnkiem. Tak to wygląda z punktu widzenia programisty stron internetowych 8) Pozdrawiam. Cytuj
uretan Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 A ja mam garnek, do którego pasuje durszlak (mój jest plastikowy).Do garnka wodę, jak zawrze wkładam durszlak. Na durszlak kładę kluchy i na wierzch pokrywkę. Cytuj
jadwiga56 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 I o to mi właśnie chodziło, dzięki za rady, spróbuję jedną i drugą metodę ,pozdrawiam 8) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.