Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to sprawdzony i zawsze udający się przepis. Robię parowce bardzo często. Są takie pyszne i lekkie, mają wiele wartości odżywczych. Gdy są wdomu, zajada się nimi cała rodzina i ani jedna pyza nigsy się nie zmarnuje. 0,5 kostki drożdży 1,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 jajka ok. 0,5 kg mąki szczypta soli Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie doda dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które można nadziewać dżemem lub śliwkami. Pyzy gotować na parze przez 10 min. Podawać polane jogurtem (polecam jagodowym) lub posypane cukrem.

Opublikowano

Witam :)

Dziś zrobiłam te parowce , wyszły pyszne

Po raz pierwszy mi się tak udały . Miałam przepis z innej strony kiedyś spisany , zrobiłam wg niego ze 3 razy i nigdy mi nie wyrosły kluseczki .

Dziś wyrosły znakomicie , tylko mąki dałam więcej niż pół kg. Smakowały wszystkim , nadzienie zrobiłam z dżemu z czarnej porzeczki i było SUPER Syn stwierdził że "gotowce" jakie kupiłam ostatnio w "Biedronce" mogą się schować przy tych :roll: .

Przepis zachowuję i będzie bardzo często wykorzystywany .

Pozdrawiam .

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Moja babcia bierze garnek, wlewa wody do niego i przykrywa kawałkiem firanki. Potem - jak już się zagotuje kładzie na tą firankę kluski i przykrywa drugim garnkiem. Tak to wygląda z punktu widzenia programisty stron internetowych 8) Pozdrawiam.