ina12 Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 2 kg jabłek np. antonówek, szarych renet 1 kg cukru 2 arkusze pergaminu Jabłka po umyciu upiec w piekarniku nie rumieniąc skórki. Gorące od razu przetrzeć przez sitko. Najlepiej przecier zważyć, z tej ilości otrzymuje się około 1,25 kg przecieru. Przecier wyłożyć do płaskiego szerokiego rondla lub miski i mieszając podgotować kilkanaście minut, następnie dodać cukier i jeszcze razem gotować do chwili, gdy kropla wylana na zimny talerzyk szybko tężeje. Rozłożyć arkusz pergaminu na deseczce, zwilżyć go zimną wodą. Wylać masę na pergamin, rozsmarować nożem do grubości około 1,5 cm, pozostawić do wystudzenia. Następnie przykryć z wierzchu drugim arkuszem pergaminu i ostrożnie odwrócić. Obeschnięty płat masy jabłecznej pokrajać nożem lub wycinać małą szklaneczką albo kieliszkiem marmoladki, ułożyć jeszcze na stole do obeschnięcia, a następnie otoczyć w cukrze i składać do pudełek lub puszek. Każdą warstwę trzeba przełożyć pergaminem. ina12 Cytuj
basga Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 WITAM SERDECZNIE.WŁAŚNIE SCHNĄ MI TE MARMOLADKI,TYLE ŻE DO JABŁEK DODALAM TROCHĘ OWOCÓW CZARNEGO BZU.UŻYJĘ ICH DO ŚWIĄTECZNEGO KEKSA. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.