aska1985 Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 1/2 szkl cukru 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 25 dag czekoladowych pralinek z wisienkami w likierze 1 słoik 750 ml wisni 50 dag śmietanki kremówki 2 torebki cukru waniliowego 1 opakowanie zagęstnika do bitej śmietany 2 łyżki konfitury wiśniowej 10 dag startej gorzkiej czekolady 8 wisienek koktajlowych do dekoracji * Białka jajek oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, porcjami dosypując 1/2 szklanki cukru. Masę delikatnie połącz z żółtkami. Wymieszaj z maką pszenną, 5 łyżkami mąki ziemniaczanej, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Spód tortownicy przykryj papierem do pieczenia. * Ciasto wlej do tortownicy. Wyrównaj wierzch. Piecz 25 min. w temp. 175 st. Ostudż. Zdejmij pierścień tortownicy. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Na spodzie pokrusz 15 pralinek ( ciasto nasiąknie likierem). W zalewie z wisni z resztą cukru rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Zagotuj mieszając. * Do gorącej masy dodaj wiśnie, rozsmaruj na cieście. Ochłodż. 1/2 śmietanki ubij z zagęstnikiem i 1 cukrem waniliowym. Rozsmaruj na wiśniach, przykryj 2 plackiem. Resztę śmietany ubij z 2 cukrem waniliowym, posmaruj tort. Posyp czekoladą, udekoruj pralinkami, wiśniami i konfitura. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.