Skocz do zawartości

Porterówka 2


Gość Corwaks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój przepis na porterówkę: 1)0.5 szklanki cukru 2)0.5 litra spirytusu 3)0.5litra wody 4)0.5 litra piwa Porter najlepiej Żywiec 5)1 cukier waniliowy Cukier z piwem i cukrem waniliowym podgrzać ale nie gotować,odstawić do ostygnięcia,dodać spirytus i wstawić do lodówki na 1 dobę.Kobiety się tą wódeczką zachwycają.Można coś zmienić-jeśli ktoś chce,bo jest dosyć słodkie,ale ja taki przepis dostałem i tak robię i wszystkim smakuje.pozdrawiam i życzę smacznego.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

:roll: Zrobiłam ten trunek już nie jeden raz i bardzo mi smakuje.Ja robię nawet z tej porterówki drinka.Kilka kostek lodu na dno szklanki,kilka kropelek soku z cytrynki,na to około 1/3 pojemności szklanki porterówki i resztę uzupełniam coca-colą.Pycha i jeszcze taka fajna mała pianka.

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam! Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego.W smaku bardzo dobre ale jak na moją słabą głowe troche za mocne.Będę robiła z niej drinki. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam :wink:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pewnie taka mieszanka piwa i spirytusu uderza do głowy? 🙂 🙂 🙂 Zrobić trzeba bo mój mężuś lubi takie rzeczy,ja tam wolę malibu :roll:

  • 2 lata później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Kilka słów na temat cukru "waniliowego" : Właściwie jest to cukier wanilinowy czyli zawierający wanilinę. Z wanilią ma tyle wspólnego co kwasek cytrynowy z cytryną. Wanilina co prawda występuje w laskach wanilii ale jedynie jako jeden ze składników aromatycznych. Oczywiście w przemyśle spożywczym jest szeroko stosowana. W 2006 roku w Japonii opracowano metodę taniego pozyskiwania tego związku chemicznego z krowiego kału, tak że do końca nigdy nie wiemy co nam tak ładnie pachnie. Używanie cukru waniliowego do produkcji porterówki uważam za profanację tego szlachetnego trunku. Podobnie z resztą jak cukru. W mojej rodzinie porterówkę robi się od pokoleń. Jest wiele przepisów, mocniejsza, słabsza, słodka i bardziej wytrawna, jednak zawsze robiona jest na miodzie i laskach wanilii.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.