Gość Corwaks Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Mój przepis na porterówkę: 1)0.5 szklanki cukru 2)0.5 litra spirytusu 3)0.5litra wody 4)0.5 litra piwa Porter najlepiej Żywiec 5)1 cukier waniliowy Cukier z piwem i cukrem waniliowym podgrzać ale nie gotować,odstawić do ostygnięcia,dodać spirytus i wstawić do lodówki na 1 dobę.Kobiety się tą wódeczką zachwycają.Można coś zmienić-jeśli ktoś chce,bo jest dosyć słodkie,ale ja taki przepis dostałem i tak robię i wszystkim smakuje.pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj
admaja Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 :roll: Zrobiłam ten trunek już nie jeden raz i bardzo mi smakuje.Ja robię nawet z tej porterówki drinka.Kilka kostek lodu na dno szklanki,kilka kropelek soku z cytrynki,na to około 1/3 pojemności szklanki porterówki i resztę uzupełniam coca-colą.Pycha i jeszcze taka fajna mała pianka. Cytuj
dariad Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Właśnie kupilam produkty i będę robić naleweczkę jak smakowala napiszę - narazie pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Może ktoś by napisał ostrzeżenie :-D Bardzo smaczny, powalający trunek!!! Cytuj
dariad Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zrobilam wczoraj i stoi , ale jak spróbowałam"to je dobre" jak mówią Czesi dzięki za przepis- będzie pite w Święta - Serdecznie pozdrawiam Cytuj
Anna22 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Dla mnie za mocny ten trunek , ale męskiej części rodziny bardzo smakował :-D Cytuj
renigliwice Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Witam! Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego.W smaku bardzo dobre ale jak na moją słabą głowe troche za mocne.Będę robiła z niej drinki. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam :wink: Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Pewnie taka mieszanka piwa i spirytusu uderza do głowy? 🙂 🙂 🙂 Zrobić trzeba bo mój mężuś lubi takie rzeczy,ja tam wolę malibu :roll: Cytuj
Majka9 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Mam pytanie :sad: A co z ta wodą , mam ją dodawać , czy to raczej jest zbędne . Bardzo proszę o odpowiedz , bo skałdnieki juz mam :grin: Cytuj
Vicmac Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Kilka słów na temat cukru "waniliowego" : Właściwie jest to cukier wanilinowy czyli zawierający wanilinę. Z wanilią ma tyle wspólnego co kwasek cytrynowy z cytryną. Wanilina co prawda występuje w laskach wanilii ale jedynie jako jeden ze składników aromatycznych. Oczywiście w przemyśle spożywczym jest szeroko stosowana. W 2006 roku w Japonii opracowano metodę taniego pozyskiwania tego związku chemicznego z krowiego kału, tak że do końca nigdy nie wiemy co nam tak ładnie pachnie. Używanie cukru waniliowego do produkcji porterówki uważam za profanację tego szlachetnego trunku. Podobnie z resztą jak cukru. W mojej rodzinie porterówkę robi się od pokoleń. Jest wiele przepisów, mocniejsza, słabsza, słodka i bardziej wytrawna, jednak zawsze robiona jest na miodzie i laskach wanilii. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.