ina12 Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 70 dag mięsa tzw. kawałki gulaszowe - wieprzowina i wołowina 20 dag watroby - może być wieprzowa lub z drobiu filiżanka tartej bułki 2 jajka filiżanka mleka 2 duże cebule i tłuszcz do ich smażenia Przyprawy: sól, mielony pieprz, pieprz Cayenne zielona słodka papryka majeranek- przesiany przez sitko Zwolennicy bardzo pikantnych przypraw mogą dodać nieco przyprawy chili lub mielonej ostrej papryki. Na niewielkiej ilości tłuszczu lekko podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cieńkie plastry wątrobę i całość zasmażamy razem przez 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso przepuszczamy przez maszynkę razem z podsmażoną wątrobą i cebulą. Do gotowej masy dodajemy jajka, tarta bułkę, mleko i przyprawy. Masa mięsna powinna być pulchna, ścisła i dobrze przyprawiona, powinien dominować zapach majeranku. Tak przygotowane mięso możemy upiec w babkowej podłużnej formie, klops w całości lub małe porcjowe klopsiki. Potrawę tą można podać na obiad, także na zimno, na elegancką proszoną kolację. Podajemy z sosem greckim. Mięso jest doskonałe w smaku i bardzo pięknie prezentuje się na stole. Grecki pikantny sos pomidorowy Podaję przepis na większą ilość, by przygotowane mięso można było obficie polać, a resztę podać w sosierce. 1/2 szklanki dobrego oleju 2 duże cebule duży pęczek zielonej pietruszki duża marchewka, duża pietruszka, pół średniej wielkości selera - warzywa zetrzeć na jarzynowej tarce Przyprawy: 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 szklanki soku pomidorowego 2 łyżki ketchupu płaska łyżeczka słodkiej papryki i płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta chili, szczypta pieprzu kajeńskiego sól, cukier, musztarda do smaku Zamiast soku pomidorowego możemy użyć dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, rozpuszczonego w dwóch szklankach wywaru z jarzyn lub letniej wody. Do podgrzanej oliwy dajemy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy usiekaną zieleninę, jarzyny, przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy sok pomidorowy,ketchup i przyprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantno - słodki smak i bardzo piękny, wręcz pobudzajacy apetyt - aromat. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas składniki bardzo dobrze się połączą i uzyskamy niepowtarzalny smak tej potrawy. Jezeli chcemy przygotować mniejszą ilość, odpowiednio zmniejszamy proporcję produktów. Mięso w sosie greckim nadaje się do przechowania w zamrażarce nawet do trzech miesięcy, możemy więc przygotować potrawę z podanej ilości składników i odpowiednią jej częśc zamrozić. ina12 Cytuj
Pauliśka Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 potrawa bardzo ciekawa i smaczna:) polecam:) Cytuj
Magdalena Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Ja w najbliższym czase skrzystam, Inuś z Twojego przepisu i dam znać pozdrawaim Magdalena!!! :-) Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Halinko Twój przepis na sos grecki jest bombowy! Właśnie dziś go zrobiłam i mąż był zachwycony.Co prawda podałam go ze zwykłymi mielonymi ale i tak smakował wybornie!!!Skorzystam na pewno jeszcze nie raz.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
Wiolunia Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Skorzystam z tego przepisu napewno pozdrawiam Wiolunia ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Dziękuję bardzo Pauli i Gabi, a od Magdalenki i Wioluni poczekam na wiadomość. Znowóż sprawiliście mnie radość a to naprawdę cieszy. Gabi ten sos jest bardzo dobry, nam też bardzo smakuje a można go zastosować do potraw według własnych upodobań. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Droga Halinko w niedługim czasie na pewno wykorzystam też przepis na mięsko które robisz do tego sosu.Brzmi bardzo smakowicie.Pozdrawiam. Cytuj
Wiolunia Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Droga Inko wyprubowałam twój przepis dziś jest wyśmienity z niecierpliwoscią czekam na nastepne serdecznie pozdrawiam Wiolunia ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.