Kate1122 Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Biszkopt: 6 jaj, 0,75 szklanki maki tortowej, 0,75 szklanki cukru, cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka octu 2-3 łyżki kakao (tyle samo ująć z mąki) Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka z octem, a na końcu przesianą przez sito mąkę, wymieszać delikatnie. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę. Upiec i wystudzić. Słonecznik: 30 dkg słonecznika łuskanego, 15 dkg masła, 7,5 dkg cukru, 3 łyżki mleka, 1 cukier waniliowy. Masło z mlekiem i cukrem rozpuścić w garnku, jak zacznie się gotować, dodać słonecznik. Smażyć mieszając około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudzić Krem: Puszkę mleka zagęszczonego słodzonego gotować 2-3 godziny. Po wystudzeniu wymieszać z 1 kostką masła ( ja daję ok. 3/4 kostki) oraz słonecznikiem. Gotowe ciasto (warstwy): Biszkopt Krem Petitki (herbatniki) moczone w wódce Polewa - stopić gorzką czekoladę z odrobiną mleka i rozsmarować na herbatnikach. Polewa nie może być gęsta i najlepiej użyć pędzelka Cytuj
Bernimek Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Robiłam kiedyś to cuuuudo !!! Nie dawałam jednak herbatników a słonecznik uprażyłam na suchej patelni na złoty kolor. Świetny smak ... POLECAM !!! Cytuj
Kate1122 Opublikowano 10 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Witam ;-) Jedyną wadą tego ciasta jest jego kaloryczność, a herbatniki moczone w alkoholu zdecydowanie przełamują jego dość słodki smak. Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Kate zgadzam się z Tobą w 100%. To ciasto jest bardzo kaloryczne ... w weekend wypróbuję z herbatnikami ... Pozdrawiam cieplutko! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.