Mona Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Witam, robię ten smalec od kilku lat na każdą imprezę, a ostatnio bardzo mnie chwalili w pracy ( bo Pan Dyrektor sobie zażyczył degustacji różnych domowych wytworów ;-) i podobno mój smalczyk zrobił furrorę :grin: ) 1 kg zmielonej słoninki można dodać 20dkg podgardla wrzucić na patelnię i czekać aż się stopi :-D przelać do garnuszka na smalec i dodać pokrojone wcześniej: 2 średnie cebule ( w drobną kosteczkę ) 2 średnie ogórki kwaszone - " - 5 ząbków czosnku ( wyciśniętych ) 1 jabłko pokrojone w kosteczkę skwarki wytopine ze słoniny ew. kilka suszonych grzybów namoczonych wcześniej w wodzie a potem pokrojonych w kosteczkę dodać majeranku ( około 1/2 torebki ) NIE SOLIĆ - sól osiada na dnie, dlatego do smalcu nie dodaje się soli, soli się dopiero na chlebku!!! Całość odstawić w chłodne miejsce, od czasu do czasu zamieszć, żeby wszystkie składniki nie osiadły za bardzo na dnie. Pozdrawiam i polecam Cytuj
DeLarge Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 czyli cebula, czosnek, ogórki i jabłko powinny być dodane surowe, dobrze zrozumiałem? Cytuj
Mona Opublikowano 10 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 tak, wrzucić to wszystko do odlanego, gorącego smalcu Cytuj
ali Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 No, takiego jeszcze nie robiłam, a robiłam już różne. Muszę spróbować w tej wersji. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Witam Ciebie Mona - zrobiłam ten smaluszek i nie wiem co się z nim stało tak szybko zginą z lodówki, jest naprawde przepyszny, mój mąż zamówił już drugą porcje tego smalczyku. Dzięki Mono za tak wspaniały przepis na smaluszek. :D ;-) :-) Pozdrawiam Cytuj
Mona Opublikowano 31 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Dzięki za miłe słowa i bardzo się cieszę że smakowało :-) Cytuj
Tina Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Witam Jestem tu nowa ale taki smalczyk robie od dawna , ja jeszcze dodaje 5-6 śliwek kalifornijskich drobno pokrojonych ;) Cytuj
Dorosia Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Jak sama nazwa wskazuje smalczyk jest super! Zrobiłam, spróbowałam i jestem zachwycona! ;) Cytuj
gosiek50 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Witaj Mona , Twój przepis na smaluszek robi ogromną furore wśród znajomych i rodzinki , wszyscy robią go i tak samo mówią że za szybko im znika z lodówki - bo jest przepyszny .Jeszcze raz serdeczne dzięki za wspaniały przepis. ;) ;) :P Pozdrawiam serdecznie Cytuj
mychulec Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Mona, gratuluję przepisu! Smalec zrobiłam wczoraj, zamiast podgardla dałam boczku, wyszedł gęsty, z chrupiącymi skwareczkami, mniam, mniam. Mój mąż ocenił, iż jest "boski!!!, super smak, chrupiąca cebulka... po prostu pychota!!!" ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Tanio, szybko, smacznie. Jak niewiele potrzeba do szczęścia - wystarczy tylko dobry przepis ;) Cytuj
BEAZAR Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Mona ! Bardzo zdziwil mnie fakt dodania ogorkow do smalcu :grin: . Wyszedl jednak REWELACYJNIE. Ma fajny niepowtarzalny i nieodgadniony smaczek. Polecam ! Beata Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi