ina12 Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 1 kg żeberek 1 kg kwaszonej kapusty 2 cebule tłuszcz mała puszka przecieru pomidorowego natka pietruszki liść laurowy, kminek, pieprz i sól Żeberka umyć, pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i smażyć kilkanaście minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Kapustę wypłukać, pokroić jeżeli trzeba i podgotować z liściem laurowym i kminkiem. Do gotującej się kapusty dodać sól, pieprz, drobno posiekaną natkę, podsmażoną cebulę, włożyć żeberka i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Jeżeli kapusta kiszona jest mocno kwaśna przepłukać gorąca wodą, albo trochę podgotować i wodę odlać. Smacznego. Cytuj
zuziorek Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Znam ten przepis ale bez przecieru. Ja natomiast w czasie gotowania dolewam niewielka ilość wody. Gdy żeberka są już miękkie wsypuję worek kaszy jęczmiennej, przykrywam garnek i czekam ż kasza wchłonie wodę. Ewentualnie podgrzewam. Danie gotowe. W moim domu serwuje to na typowe męskie imprezy. Na zapitkę kufel piwka! Cytuj
gosiek50 Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Droga ino czytając twój przepisik ,kolejny fantastyczny pomysł na obiad ,już jutro zrobie te żeberka, dam znać czy smakowało rodzince. ;-) :grin: Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam :wink: Jadłam te żeberka i bardzo nam wszystkim smakowały,jeszcze pewnie nie raz je zrobię. Pozdrawiam Cytuj
Gość wypyszka Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2010 1 kg żeberek 1 kg kwaszonej kapusty 2 cebule tłuszcz mała puszka przecieru pomidorowego natka pietruszki liść laurowy, kminek, pieprz i sól Żeberka umyć, pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i smażyć kilkanaście minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Kapustę wypłukać, pokroić jeżeli trzeba i podgotować z liściem laurowym i kminkiem. Do gotującej się kapusty dodać sól, pieprz, drobno posiekaną natkę, podsmażoną cebulę, włożyć żeberka i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Jeżeli kapusta kiszona jest mocno kwaśna przepłukać gorąca wodą, albo trochę podgotować i wodę odlać. Smacznego. Dziękuję za przepis mam na imię Irma i pierwszy raz gotowałam te żeberka i wyszły przepyszne, pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi