Iwoncia Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Niedawno dostałam w prezencie mikrofalówkę. Ale poza podgrzewaniem nie bardzo mam pomysł jak mam mądrze i ciekawie wykorzystać to urządzenie. Proszę o rady i przepisy. Cytuj
Bernimek Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Mikrofale mogą odmrażać, podgrzewać lub gotować środki spożywcze o wiele szybciej niż metodami tradycyjnymi. Działają one bezpośrednio na żywność. Gotowanie mikrofalami wymaga niewiele wody, tłuszczu i soli. Przyczynia sie to do zachowania w potrawach witamin i substancji mineralnych. :lol: Wszystkie potrawy w kuchence mikrofalowej gotuje się bez przypraw. Przyprawia się dania dopiero po ich całkowitym ugotowaniu. :P Naczynia: - porcelana (poza kilkoma wyjątkami), - używanie wszelkich naczyń ze złotymi lub srebrnymi zdobieniami jest niewskazane, ponieważ zawierają one metal, co może spowodować iskrzenie, :P - szkło (żarodoporne lub szkalno-ceramiczne), - naczynia papierowe i tekturowe - powinno się ich używać tylko do krótkiego ogrzania (szybko wilgotnieją), - papier kuchenny - używać bez problemów np. przy odmrażaniu, - folia lub woreczki do pieczenia - jak najbardziej można używać w mikrofali, jednak nie należy ich zamykać metalowymi klipsami i folię lub woreczek trzeba wcześniej wielkorotnie nakłuć, Garnki ze stali szlachetnej, naczynia metalowe, patelnie ze stali zwykłej, naczynia gliniane, aluminiowe, żeliwne, miedziane, drewniane oraz wiklinowe nie mogą byż użyte w kuchence mikrofalowej ! :P Ważne wskazówki: - ułożenie - na środek talerza obrotowego mikrofale prawie wcale nie docierają czyli na brzegach talerza potrawy będą zawsze szybciej rozmrażane, podgrzewane czy gotowane, - temeratura - produkty czy dania prosto z lodówki potrzebują dłuższego czasu podgrzewania niż te, które mają temperaturę pokojową, - olej, tłuszcz do pieczenia - lepiej nie podgrzewac ich w mikrofalówce, może to doprowadzić do poparzeń, - nigdy nie gotować jaj w skorupkach!, :P - czas gotowania - powinno wybierać się krótsze czasy gotowania, tak aby potrawy nie były rozgotowane, naczynia nie należy zamykać szczelnie (mogą one pękać), :P , - stopień mocy - (wiadomo: im większa moc tym szybciej przygotowana potrawa), pamiętac jednak nalezy, że nie wszystkie produkty wymagają wysokiej mocy, - kształt naczyń - zdecydowanie najlepsze okrągłe, owalne, płaskie i szerokie, - mieszanie potraw - często, aby wyrównać temperaturę potrawy. Pieczeń rzymska ;-) składniki: 50 dag mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko, pęczek pietruszki, 2 łyżki tartej bułki, 3 łyżki mleka, sól,pieprz :grin: wykonanie: Do mięsa dodać posiekaną pieruszke i cebulkę. Jajko roztrzepać z mlekiem, bułka tartą. Dodać do mięsa i przyrawić. Wyrobić na gładką masę. Włożyć do formy i gotowac pod przykryciem 9-10 minut na 100% (900W) mocy kuchenki. Opiekane banany :-D składniki: 4 banany, sok z 1/2 cytryny, 10 dag chudego twarogu, 10 dag jogurtu, 1 jajko, 2 łyżki stołowe miodu, :P wykonanie: Owoce obrać ze skórki i przepołowić wzdłuż. Włozyć do formy mikrofalowej. Nastepnie skropić sokiem z cytryny. Twarożek wymieszać z jogurtem, jajkiem oraz miodem. Powstałą masą kremową wyłozyć na banany. Opiekać przez 8-9 minut na 50% mocy opiekacza. Cytuj
Iwoncia Opublikowano 23 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 Serdeczne dzięki za wskazówki i przepisy. Cytuj
dareks Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Ja używam mikrofali do podgrzewania chyba czas to zmienić jak macie jeszcze inne przepisy proszę wrzućcie je na forum [E] Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Ja też używam tylko do podgrzewania a to dlatego bo ktoś mnie poinformował ze mikrofale zabijają te bakterie które spełniają ważną rolę w organizmie człowieka. Nie wiem czy to polega na prawdzie i dlatego nigdy bym nie kupiła mikrofalówki a że jest to dlatego że syn otrzymał ją w prezencie. Może ktoś się na ten temat wypowie. ina12 Cytuj
Bernimek Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Ineczko nigdy nie słyszałam o bakteriach zabijanych przez mikrofale ... nie mogę wypowiedzieć się na ten temat. Kiedyś zanim weszły do powszechnego użytku piecyki gazowe i wyparły w dużym procencie piece na węgiel, krążyły różne pogłoski na temat trujących wyziewów gazowych. Myślę jednak, że każdy z nas dąży do swego rodzaju prostoty i szybkości wykonania, a kuchenka mikrofalowa jest pomocna i obróbka cieplna jest w niej o wiele szybsza. A skoro już posiadam takie "cudo", to staram sie ją wykorzystać najszerzej jak się da. Cytuj
DeLarge Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 postarałem się poszukać czegoś na temat kuchenek mikrofalowych i po chwili natknąłem się na ciekawy artykuł https://www.cancersalves.com/articles/Microwave.html który stawia w bardzo negatywnym świetle korzystanie z tych urządzeń. Jedzenie przygotowywane w kuchenkach mikrofalowych według w/w artykułu podlega poważnym zmianom molekularnym które to powodują zmiany w ludzkiej krwi jak i w układzie odpornościowym... w szczególności należy chronić małe dzieci przed produktami przygotowywanymi w tychże kuchenkach (nawet jeśli chodzi o podgrzanie mleka)... jeśli ktoś ma kłopot z tekstem to później mogę coś więcej dopisać, pzdr Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Nadmieniam że jeżeli by polegało na fakcie że mikrofale zabijają bakterie. to prawdą jest że nasz organizm staje się wyjałowiony. Bernimek są osoby które mieszkając w bloku chcąc zaoszczędzić na centralnym ogrzewaniu otwierają drzwiczki od piekarnika i mieszkanie ogrzewają gazem, w tym przypadku jestem 100% pewna ze to jest szkodliwe i przypuszczam ze przyznasz mi rację. DeLarge proszę jeżeli znajdziesz chwilę czasu to przy okazji napisz więcej na ten temat bo bardzo mnie interesuje. Ja jak chodziłam do szkoły to uczyli tylko j. rosyjski i w tym języku bym przeczytała i zrozumiała. Pozdrawiam ina12 Cytuj
MaRiO Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Mikrofala to nic dobrego temat tak rozległy że nawet pisać mi sie nie chce (wiem, wiem leniwy jestem). U mnie jak mikrofala chodzi to uciekam z kuchni %) A tak wogóle w przyszłości chciałbym mieć dzieci... A fale mikrofalowe szkodzą na jądra. Radze nie kożystać zbyt często. zdr. Cytuj
elusia Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Mam mikrofalowke (bo w dziejszch czasach kto by nie mial) i sluzy mi glownie do podgrzewania, a na codzen gotuje wszybkowarze.To co piszesz jest przerazajace.Przecierz przewaznie podgrzewa sie dzieciom.Moze cos wiecej na ten temat,prosze.Ja z angielskim mam takie same klopoty jak Ina12.Jak bedziesz milal czas i checi to licze na ciebie. Dzieki. Cytuj
DeLarge Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 w telegraficznym skrócie...promieniowanie w kuchenkach mikrofalowych prowadzi do reakcji chemicznych w jedzeniu które są zgoła inne od reakcji zachodzących w trakcie "tradycyjnej" obróbki pozywienia, spozywanie tak przetworzonego pożywienia może prowadzic do raka z powodu formowania sie podejrzanych karcynogenów nazywanych nitrosaminami...następną ważną rzeczą jest promieniowanie samej kuchenki, po pewnym czasie dochodzi do "rozszczelnienia" sie urządzenia i z czasem promieniowanie emitowane na zewnątrz kuchenki jest większe...idąc dalej, w tekscie jest opisane badanie które zostało przeprowadzone na grupie ludzi którym podawano pokarm przetwarzany w inny sposób tj. np. surowe mleko z farmy, mleko gotowane w sposób konwencjonalny, mleko pasteryzowane i mleko podgrzewane w kuchence mikrofalowej jak również podawano badanym surowe warzywa z farmy organicznej, warzywa przygotowane w tradycyjny sposób, te same warzywa tym razem zamrożone i dopiero rozmrozone w kuchence mikrofalowej i warzywa ugotowane w kuchence mikrofalowej...przechodzę do meritum badań; przed eksperymentem pobrano badanym próbki krwi (by mieć pewne odniesienie), jak i pobierano krew w trakcie badań. Badani spozywali przygotowany pokarm na pusty żołądek. U tych badanych którym podawano jedzenie przygotowywane w kuchenkach mikrofalowych stwierdzono znaczące zmiany w krwi, np. spadek wartości hemoglobiny jak i spadek cholesterolu HDL (dobrego) wyższe wartości stanowią lepszy wynik np. norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l) // norma u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l) jak i LDL (złego) norma: < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l), poziom podwyższony: 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l), poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l).... jutro dopisze coś więcej na ten temat...(jeśli znajdę czas) pozdrawiam Cytuj
elusia Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Dzikuje De Large za szybka odpowiedz.To jest porazajace.Bylo tak fajnie i co teraz?Zanim kupilam kuchenke to nigdzie takich wiadomosci nie bylo.Pozdrawiam. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam nie wiem czy można podać linki do znalezionych stron na temat przepisów do mikrofalówki (chyba Dorotka czy Marcin mnie nie zabiją?...). www.miele.pl/i.php?i=119 [LINK NIEAKTUALNY] . Sama mam mikrowelka i używam jej tylko do podgrzewania lub rozmrażania a szkoda aby tak stała. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
Bernimek Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Mikrofala to nic dobrego temat tak rozległy że nawet pisać mi sie nie chce (wiem, wiem leniwy jestem). U mnie jak mikrofala chodzi to uciekam z kuchni %) A tak wogóle w przyszłości chciałbym mieć dzieci... A fale mikrofalowe szkodzą na jądra. Radze nie kożystać zbyt często. zdr. Mhm ... Mój mąż korzysta dość często i mamy dziecko ... Odnośnie ciekawostek dotyczących mikrofal (cytuję): "CZY WIESZ, ŻE... żadne z dotychczas przeprowadzonych badań nie potwierdziły szkodliwości mikrofal? Działanie kuchenki można wytłumaczyć w bardzo prosty sposób. Jeśli ktoś ma zimne ręce, to pociera je o siebie, aby je rozgrzać. W podobny sposób powstaje ciepło w kuchence. Mikrofale poruszają bezpośrednio komórki, z których zbudowane są produkty. Dzięki temu potrawy przyrządzane w mikrofalówce szybko uzyskują wysoką temperaturę i gotują się we własnym soku lub bardzo małej ilości wody, są błyskawicznie gotowe, zachowują naturalny aromat i smak oraz dużo wartości odżywczych. Kuchenka mikrofalowa jest także idealna do rozmrażania produktów. Wszystko to sprawia, że potrawy przygotowywane w mikrofalówce są zdrowsze od tych gotowanych na gazowej czy elektrycznej kuchence." I komu tu zawierzyć ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.