Klosewik Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Może ktoś z was był kiedyś gśsciem na weselu i jadł ryż z białym sosem na słodko ? Jeżeli macie ochotę przypomnieć sobie ten smak, albo wypróbowac nowy przepis i zaserwować rodzince coś innego na obiad ( zwłaszcza, jeżeli zostanie wam trochę rosołu), proponuję wykorzystac mój przepis. ;-) W garnku roztopić pół kostki masła, dać do tego 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Zalewać tę masę maślano – mączną około 0,75 litra zimnego (!) rosołu. Wywar nie będzie jeszcze gesty. Dodać do tego umyte ( nie namoczone) rodzynki – 10 dkg. Dać się im wgotować. W tym czasie do wywaru dać 2 łyżki cukru i sok z pół cytryny. Gdy wywar zacznie gęstnieć, dodać około pół opakowania małej śmietany słodkiej 18%. Iloćć cukru zależy od gustu. Jeżeli cytryna jest bardziej soczysta, można dodać go wiecej. Podawać z ryzem ugotowanym na sypko i z mięskiem kurczakowym z rosołu. Cytuj
Gość sylmar Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Witam, od jakiegoś czasu szukałam wszędzie tego przepisu. Kiedyś miałam przyjemność próbować tej potrawy właśnie na weselu i bardzo mi smakowała. Cieszę się, że udało mi się trafić na tę stronkę ;). Pozdrawiam, a rodzinka będzie miała dziś na obiad kurę w białym sosie. Cytuj
zuziorek Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 O rany! Przypomniał mi się smak bialego sosu. Wspomnienie wiejskich wakacji, gdzie co niedziele serwowali kurczaka w białym sosie. Dziękuję za tą chwilę rozkoszy. Czas połechtać swoje podniebienie!!!! Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Przyznam się że nigdy nie słyszałm o takim sosie. Postanowiłam go dziś zrobić i naprawdę jest bardzo dobry. Nie wiem jak reszta rodzinki, bo czasami mają dość moich eksperymentów. Polecam i pozdrawiam. Cytuj
figiel Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam ! Dopiero teraz znalazłam ten przepis . Sos jest mi bardzo dobrze znany ,ponieważ w moich stronach jest podawany na wszystkich uroczystościach....a kolejność jest taka : najpierw rosół w filiżankach , potem "potrawka "/bo tak tu jest nazwany ten sos + ryż + mieso kurze gotowane /, następnie ziemniaki z sosem i różne miesa . Robię go troche inaczej ,to ale to nieistotne ,bo smak jest ten sam .Sos słodko -kwaśny.....mozna dodać agrest ze słoika ....jadłam również z ananasem pokrojonym w drobną kostkę. Pychaaaaa !! Polecam !!!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ja również znam ten sos i jest to potrawka, robię go czasami, bardzo lubimy go. Dzięki Tobie Dorotko dowiedziałam się że można go zrobić z ananasami. Z ananasami jeszcze nie jadłam. Cytuj
Jolcia Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Nie dodałam komentarza po zjedzeniu potrawy bo zapomniałam. Jest ona bardzo smaczna i polecam :). Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2013 Ciekawy pomysł, trzeba będzie spróbować 🙂 Cytuj
Smakija Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Przepis genialnie sie zapowiada. Mam nadzieje ze wyjdzie tak jak zapamietalam smak faktycznie z roznych przyjec. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.