Gość cali Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Hejka :grin: Jestem nowa na tym forum więc przepraszam jeśli wątek sie już powtórzył (chociaż szukałam takiego tematu przed jego założeniem) lub jeśli umieściłąm go na złym forum. To tyle słowem wstępu ;-) Tak jak w tytule, poszukuję potraw, które mają w sobie dużo żelaza. Cierpie na niedokrwistość, a mój organizm niestety nie przyswaja żelaza w tabletkach etc. Sprawa byłaby prostsza gdyby nie fakt, że jem tylko mięso pochodzenia drobiowego czyli wszelkie watróbki wieprzowe itd. odpadają. Mogą to być dania zawierające szpinak czy inne warzywa, owoce- co do tych nie jestem wybredna :-D Znacie może jakieś przepisy? Bedę wdzięczna za każdą pomoc :* Pozdrawiam serdecznie, cali :P Cytuj
DeLarge Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Produkty bogate w żelazo to: suszone owoce, zielone warzywa, fasola, soczewica, orzechy, natka pietruszki, podroby (ale w Twoim wypadku odpadają) oraz żółtka jaj. Przyswajalność żelaza w produktach pochodzenia roślinnego możesz zwiększyć zażywając witaminę C. A tak na marginesie, szpinak nie jest wcale aż tak bogaty w żelazo, mit o jego właściwościach został spowodowany pomyłką zecera który składając tekst postawił przecinek w złym miejscu. pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Do tego, co napisał DeLarge dodam jeszcze, że dużo żelaza zawierają również ryby (np. makrela, śledź). Oto przepisy na kilka potraw zawierające produkty bogate w żelazo: ;-) pasta makrelowa :grin: pasta rybna :-D smakowite filety rybne :P udka z majonezem :P omlet z warzywami :P fasola z jajkami w sosie pomidorowym Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.