ina12 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Biszkopt: 4 jajka niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wrzącej wody Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać kolejno cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ( ja miksuję na wolnych obrotach). Piec w temperaturze 180* C około 30 min. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek 4 szklanki wody 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyzki cukru. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem. Na gotującą wodę wrzucić jabłka i gotować do ponownego wrzenia - nie wolno jabłek rozgotować. Odcedzić i na tym ugotować budynie. Budyń wymieszać z jabłkami. Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Kruszonka: 2/3 kostki margaryny 2/3 szklanki cukru 20 dag kokosu 2 jajka Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wyłożyć na masę budyniową. Piec ponownie 20-30 minut. Placek ten piekę w tortownicy 30 cm. Uwaga: odmierzyć trzeba wodę w której gotowały się jabłka. Jabłka puszczają sok, żeby woda nie przekraczała podanej ilości. Do rozpuszczenia budyniu użyć schłodzonej wody w której gotowały sie jabłka. ina12 Cytuj
Kate1122 Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Witaj Ina ;-) Ciasto jest ekstra :grin: , można też zamiast jabłek wykorzystać do ciasta brzoskwinie z puszki, które po odsączeniu kroimy w plasterki i wykładamy na biszkopt, natomiast na syropie, po uzupełnieniu wodą (jeśli będzie taka potrzeba) gotujemy budyń. Pozdrawiam Kate Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Witaj Kasiu! Oczywiście można zrobić z brzoskwiniami tak jak zaproponowałaś i też ciasto będzie smaczne. Zastanawiam się czy robiąc placek z brzoskwiniami zgodnie z moim przepisem, to czy te brzoskwinie czasami za bardzo nie zmiękną w piekarniku podczas pieczenia. Zdjęcie które jest zamieszczone nie jest takie jak powinno prawidłowo wyglądać. Prawda jest taka jak mówi przysłowie "że ja jestem kąpana w gorącej wodzie." Nie poczekałam aż ciasto zupełnie ostygnie tylko odkroiłam trochę ciasta letniego i dlatego jest taki efekt tego zdjęcia. Straciłam humor nie mogę w moim bardzo dużym archiwum znaleźć przepisu na bardzo dobre ciasto. Pamiętam piekłam je w ubiegłym roku, już trzy tygodnie wertuję w przepisach po kilka razy i nic z tego. Kasiu jak zrobisz ciasto z brzoskwiniami to daj nam znać. Dołączyłam zdjęcie jak wygląda placek ostudzony i pokrojony w kawałkach. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Kate1122 Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Witaj Ina ! Propozycja wykorzystania brzoskiń zamiast jabłek została oczywiście przeze mnie przetestowana z sukcesem wielokrotnie:) Z brzoskwiniami nic się nie dzieje. Jednak jedna puszka owoców a dokładniej syrop z nich po minimalnym uzupełnieniu go wodą do ilości 0,5 litra wystarcza na ugotowanie jedynie jednego budyniu. Taka ilość wyłożona na brzoskwinie jest także w zupełności wystarczająca (na tradycyjnej prostkoątnej blaszce). Serdecznie pozdrawiam. Kasia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi